Znanstvenik trdi, da smo življenje na Marsu pred 50 leti odkrili in ga nato uničili

Površina Marsa (Foto: Reuters)

Znanstvenik iz Nemčije trdi, da je ameriška vesoljska agencija NASA pred 50 leti odkrila življenje na planetu Mars, vendar ga je pomotoma uničila. Dirk Schulze-Makuch, profesor astrobiologije in član fakultete na Tehnični univerzi v Berlinu, je dejal, da je Nasin program Viking, ki se je začel sredi 70. let prejšnjega stoletja, nenamerno uničil to priložnost. V okviru programa Viking je NASA na površje Marsa poslala dva pristajalnika, ki sta svetu pokazala prvi vpogled v Marsovo površje in opravila tudi biološko analizo njegove zemlje in kamnin.

Misija je razkrila podrobnosti o vulkanih in njihovih pobočjih, ki so bila zelo podobna tistim na Havajih – kar namiguje na njihovo prejšnjo izpostavljenost dežju. Nemški profesor je dejal, da je bila v začetnih poskusih Vikinga voda prepojena s hranili, radioaktivni ogljik pa je bil vnesen v rdečo marsovsko prst. Če bi na Marsu obstajali potencialni mikroorganizmi, bi uporabili hranila in sprostili radioaktivni ogljik kot plin.

Po Schulze-Makuchu je vaja NASE morda premagala te potencialne mikrobe, kar je povzročilo njihovo smrt. Nemški profesor je povedal, da so pristajalniki Viking vključevali tudi instrument za zaznavanje organskih spojin. Videla je sledove kloriranih organskih snovi, za katere so takrat razlagali, da so posledica onesnaženja z Zemlje. Vendar pa je projektni znanstvenik Gerald Soffen zaključil, da je bil projekt Viking negativen.

Toda pozneje, leta 2008, so pristajalnik Phoenix in roverji Curiosity in Perseverance potrdili, da avtohtone organske spojine dejansko obstajajo na Marsu v klorirani obliki.

Življenje na Marsu bi se lahko prilagodilo sušnemu okolju tako, da bi uspevalo v solnih kamninah in absorbiralo vodo neposredno iz ozračja. Vikinški poskusi, ki so vključevali dodajanje vode vzorcem prsti, so morda premagali te potencialne mikrobe, kar je povzročilo njihovo smrt.

I. K.