fbpx

Legendarni nogometni stadion Maracana propada, namesto nogometašev so na njem mestne mačke

Stadion Maracana (foto: STA).

Za katastrofalno stanje nogometnega stadiona Maracana je kriv spor med prireditelji olimpijskih iger v Rio de Janeiru 2016 in družbo, ki upravlja stadion. Pravni spor še ni končan. Usoda stadiona, ki so ga pred svetovnim nogometnim prvenstvom leta 2014 obnovili za 380 milijonov evrov, je nejasna.  

Na stadionu v zadnjih mesecih kraljujejo mestne mačke, vhod je zaprt za javnost in tudi za turistične oglede. Okoli stadiona je vse polno mačjih iztrebkov, zelenica sredi stadiona se je posušila, na tribunah so vandali izruvali sedem tisoč sedežev in razbili stekla. Nepridipravi so iz prostorov odnesli televizorja in doprsna kipa. Eden je bil posvečen novinarju Mariu Filhu, po katerem se stadion uradno imenuje, a je v Riu v splošni rabi naziv tega objekta Maracana. Plat zvona bije tudi mestna nogometna zveza, saj naj bi na stadionu, ki velja za mestno znamenitost, svoje domače tekme igrala Flamengo in Fluminese, a nihče ne ve, ali bo to sploh še kdaj mogoče. Objekt je ostal tudi brez električne energije.

Legendarni nogometni stadion Maracana  je leta 2014 gostil finale svetovnega nogometnega prvenstva, v katerem je Nemčija z 1 : 0 premagala Argentino. Lani je bilo na tem stadionu odprtje in zaprtje olimpijskih iger v Rio de Janeiru. Po teh športnih dogodkih objekt, ki je zaprt,  propada, njegova usoda ni znana.   

Vzrok za katastrofalno stanje je, kot poroča STA, spor med organizatorji olimpijskih iger v Rio de Janeiru 2016 in družbo, ki upravlja stadion. V družbi trdijo, da prireditelji iger stadiona niso vrnili v stanje, kakršno je bilo pred marcem 2016, ko so prevzeli objekt za potrebe iger in na njem opravili gradbena dela. Organizatorji so porabili več kot dogovorjenih 81 ton pirotehničnih sredstev, kar je povzročilo dodatno škodo.

Največ del je bilo na stadionu opravljenih zaradi postavitve odrov za svečanosti ob začetku in koncu olimpijskih in paraolimpijskih iger. Takrat so odstranili veliko sedežev, jih zmetali v sobo in tam pustili. Organizacijski komite v Riu je zašel v finančno stisko in veliko računov niso plačali. Upravljavci stadiona  zavračajo zahtevo, da bi sami pokrili stroške za ponovno ureditev stadiona, čeprav je bilo to zapisano v pogodbi. Organizatorji  iger  poudarjajo, da že od 30. oktobra lani niso več zadolženi za stanje na stadionu. Usoda stadiona je v rokah oblasti, ki bi s finančno injekcijo lahko poskrbele, da stadion vrnejo prvotnemu namenu, vendar so tudi mestne in državne oblasti v zvezni državi Rio de Janeiro na robu finančnega zloma. Zaradi varčevanja pri policiji in zdravstvu so ljudje proti oblasti  demonstrirali.

Sodišče v Rio de Janeiru je odločilo, da mora funkcionalnost stadiona  zagotoviti upravljalec in mu zagrozilo z denarno kaznijo 58.000 evrov na dan. Zaenkrat pa je stanje stadiona nespremenjeno in na njem kraljujejo mestne mačke. Pravni spor še ni končan, okrog 380 milijonov vreden obnovljen stadion pa propada.

Branka Jurhar