fbpx

Letošnji literarni nobelovec je genialni Bob Dylan

Foto: epa

Bob Dylan je letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo, in sicer za “ustvarjanje novega pesniškega izraza v veliki ameriški tradiciji”. To je prvi primer, da je nagrado prejela oseba, ki je predvsem pevec. Sara Danius, sekretarka Kraljeve švedske akademije, je rekla, da se Dylanovo izvajanje poezije ne razlikuje od starogrške poezije, ki so jo recitirali ob spremljavi glasbil.  

Po Toni Morrison (1993) je Dylan prvi zmagovalec Nobelove nagrade za literaturo iz Amerike. Razglasitev literarne nagrade je vrhunec sezone na tem področju, saj prej razglasijo tudi nagrado za medicino, fiziko, kemijo, ekonomijo in mir. Slednjo bo prejel kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos za prizadevanja za mir v pol stoletja trajajoči vojni s kolumbijskimi uporniki.

Čeprav Dylan ne sodi v krog kanoniziranih literatov, je Sara Danius označila njegov prispevek kot izjemnega v petdesetih letih, vključno z njegovim nenehnim razvojem. “Dylan piše poezijo za ušesa,” je rekla Sara Danius ter dodala, da  je mogoče tudi brati njegove pesmi kot poezijo. “Je velik pesnik v angleško govoreči tradiciji,” je dodala.

Dylanova poezija za nepoznavalce
Sara Danius, ki je tudi profesorica za književnost na stockholmski Univerzi, je svetovala, da bi nepoznavalci lahko pričeli spoznavati Dylanov opus z albumom Blonde on blonde iz leta 1966, ki “vsebuje mnogo primerov briljantnega rimanja in kombiniranja refrenov z nazornimi primerjavami.” Zelo veliko se je naslanjal na raznovrstne ameriške tradicije in glasbene žanre, ki jih je pogosto spajal z angleško, irsko in škotsko folk glasbo, piše CNN.

Prejel je 10 grammyjev, enega izmed njih tudi za najpopularnejši album leta, ter zlati globus. Leta 2008 je bil Dylan nagrajen tudi s Pulitzerjevo nagrado “zaradi močnega vpliva na popularno glasbo in ameriško kulturo, označeno z lirično kompozicijo izjemne moči”. Leta 2012 pa ga je odlikoval tudi ameriški predsednik Barack Obama z najvišjim civilnim odlikovanjem (predsedniška medalja svobode) ter priznal, da mu je poslušanje Dylanove glasbe na kolidžu odprlo povsem nov svet.

Dylanova življenjska pot
Svojo življenjsko pot je začel kot  pevec Allen Zimmerman,  rojen 1941 v Minnesoti. Sam  se je naučil mojstrsko igrati kitaro, klavir in harmoniko. Pevec je odrastel v judovski družini srednjega razreda. V svojih dvajsetih letih je zaslovel z albumom Blowin’ in the wind, pesem The times they are a-changin’ pa je postala himna za protivojna gibanja in gibanja za človekove pravice v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. O popularnosti in sprejetosti njegovega umetniškega genija govorijo mnoge nagrade in nastopi na številnih turnejah.

 

Mediji so Dylanu prisojali malo možnosti za zmago
Časopis New Republic je 6. oktobra Dylanu prisodil le 1 : 50 možnosti za Nobelovo nagrado, komite za Nobelovo nagrado pa je svojo odločitev utemeljil tako, da je Dylan posnel veliko število albumov, ki se ukvarjajo z družbenimi razmerami človeštva, vero, politiko in ljubeznijo, in da so bile njegove besede vedno znova objavljene. Pesmi objavlja tudi v knjižni obliki. V slovenščino sta jih prevedla Matej Krajnc (Ni še mrak) in Jure Potokar (Za zmeraj mlad). Kot umetnik pa je vsestranski, saj je bil aktiven slikar, igralec in scenarist. Iz avtobiografskega romana Zapiski je mogoče natančneje spoznati njegovo življenjsko pot.

Nagrajenci bodo zlate medalje in diplome prejeli na formalni slovesnosti v Stockholmu, kot to zahteva tradicija – 10. decembra, ki je tudi dan smrti ustanovitelja tega sklada – Alfreda Nobela. Letošnja nagrada za literaturo bo 108. po vrsti in  znaša 822.000 evrov.

A. B.