Letošnji literarni nobelovec je genialni Bob Dylan

Foto: epa

Bob Dylan je letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo, in sicer za “ustvarjanje novega pesniškega izraza v veliki ameriški tradiciji”. To je prvi primer, da je nagrado prejela oseba, ki je predvsem pevec. Sara Danius, sekretarka Kraljeve švedske akademije, je rekla, da se Dylanovo izvajanje poezije ne razlikuje od starogrške poezije, ki so jo recitirali ob spremljavi glasbil.

Po Toni Morrison (1993) je Dylan prvi zmagovalec Nobelove nagrade za literaturo iz Amerike. Razglasitev literarne nagrade je vrhunec sezone na tem področju, saj prej razglasijo tudi nagrado za medicino, fiziko, kemijo, ekonomijo in mir. Slednjo bo prejel kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos za prizadevanja za mir v pol stoletja trajajoči vojni s kolumbijskimi uporniki.

Čeprav Dylan ne sodi v krog kanoniziranih literatov, je Sara Danius označila njegov prispevek kot izjemnega v petdesetih letih, vključno z njegovim nenehnim razvojem. “Dylan piše poezijo za ušesa,” je rekla Sara Danius ter dodala, da  je mogoče tudi brati njegove pesmi kot poezijo. “Je velik pesnik v angleško govoreči tradiciji,” je dodala.

Dylanova poezija za nepoznavalce
Sara Danius, ki je tudi profesorica za književnost na stockholmski Univerzi, je svetovala, da bi nepoznavalci lahko pričeli spoznavati Dylanov opus z albumom Blonde on blonde iz leta 1966, ki “vsebuje mnogo primerov briljantnega rimanja in kombiniranja refrenov z nazornimi primerjavami.” Zelo veliko se je naslanjal na raznovrstne ameriške tradicije in glasbene žanre, ki jih je pogosto spajal z angleško, irsko in škotsko folk glasbo, piše CNN.

Prejel je 10 grammyjev, enega izmed njih tudi za najpopularnejši album leta, ter zlati globus. Leta 2008 je bil Dylan nagrajen tudi s Pulitzerjevo nagrado “zaradi močnega vpliva na popularno glasbo in ameriško kulturo, označeno z lirično kompozicijo izjemne moči”. Leta 2012 pa ga je odlikoval tudi ameriški predsednik Barack Obama z najvišjim civilnim odlikovanjem (predsedniška medalja svobode) ter priznal, da mu je poslušanje Dylanove glasbe na kolidžu odprlo povsem nov svet.

Dylanova življenjska pot
Svojo življenjsko pot je začel kot  pevec Allen Zimmerman,  rojen 1941 v Minnesoti. Sam  se je naučil mojstrsko igrati kitaro, klavir in harmoniko. Pevec je odrastel v judovski družini srednjega razreda. V svojih dvajsetih letih je zaslovel z albumom Blowin’ in the wind, pesem The times they are a-changin’ pa je postala himna za protivojna gibanja in gibanja za človekove pravice v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. O popularnosti in sprejetosti njegovega umetniškega genija govorijo mnoge nagrade in nastopi na številnih turnejah.

 

Mediji so Dylanu prisojali malo možnosti za zmago
Časopis New Republic je 6. oktobra Dylanu prisodil le 1 : 50 možnosti za Nobelovo nagrado, komite za Nobelovo nagrado pa je svojo odločitev utemeljil tako, da je Dylan posnel veliko število albumov, ki se ukvarjajo z družbenimi razmerami človeštva, vero, politiko in ljubeznijo, in da so bile njegove besede vedno znova objavljene. Pesmi objavlja tudi v knjižni obliki. V slovenščino sta jih prevedla Matej Krajnc (Ni še mrak) in Jure Potokar (Za zmeraj mlad). Kot umetnik pa je vsestranski, saj je bil aktiven slikar, igralec in scenarist. Iz avtobiografskega romana Zapiski je mogoče natančneje spoznati njegovo življenjsko pot.

Nagrajenci bodo zlate medalje in diplome prejeli na formalni slovesnosti v Stockholmu, kot to zahteva tradicija – 10. decembra, ki je tudi dan smrti ustanovitelja tega sklada – Alfreda Nobela. Letošnja nagrada za literaturo bo 108. po vrsti in  znaša 822.000 evrov.

A. B.

 • althar

  Nisem sicer kak njegov posebni fan, a vseeno – zaslužena nagrada. Čestitke!

 • Anton
 • dr Janez Sveti

  No, pa so me ponovno preskočili. Kuhinja pač. Najbolje, da neham komentirat, saj komisija ne ceni moje genialnosti dovolj.
  Dr Janez Sveti skoraj nobel komentator

  • indijanka

   Ti ne spodbujaš mir..ampak nemir :).

 • koza

  leta 1991 je imel koncert na Bežigrajskem stadionu, legendarnem, a fajter za svobodo je komaj čakal, da pobegne s tribune, najslabši koncert v mojem lajfu, on je vedel, da bo poknilo, policije kot smetja med folkom

  • Aresnica

   koza…Bil sem leta 1991 za Bežigradom- Se strinjam, da je bil njegov naslabši koncert-se tudi ve zakaj .-_- Sicer pa imam cc 5000 plat od tega od Bob Dylana skoraj vse.-_- Glasba je nekaj čudovitega -_- tudi rock –_- Pink Floyd, Emerson Lake & Palmer ,Yes, Jethro Tull, CCR, Creepy John Thomas, Joan Baez, Neil Young, Peter Framton, Rare Earth, Beatles, Roling Stones, Uriah Heep, Deep Purple, Wishbone Ash, Aleksander Mežek, Bloomfield,Kooper & Stills, Dire Straits …. Itd, Itd.

   ____________________
   Lep pozdrav

   • koza

    moj prvi koncert je bil v hali Tivoli, John Mayall, najbolj pristen pa Tina Turner, Velika Gorica, malo ali sladko, ja pa pred mnogimi leti sem prebrala njegovo biografijo, uživaj dalje, LP

 • dob

  Bob Dylan, poet z orglicami, je dobil Nobelovo nagrado.
  Še so šanse za Peterleta.

 • dob

  Ni mi jasno, da pri vseh slovenskih umetnikih v službi posranega kučanovega režima ni med njimi kandidata za Nobelovo nagrado. To je krivica.

  • ogledalo

   Mogiče bi se pa združili kučanovi posranci s sektaškimi?! Nobelova nagrada zagarantirana. Za medicino, na področju psihiatrije. “dob” je že en primeren kandidat! Za psihiatrijo.

   • dob

    Kako to misliš, da bi se kučanovi posranci združili s sektaškimi? Misliš – sektaški s sektaškimi? Saj so sektaški, kva bi še rad. Sektaški posranci za proizvodnjo podpore posranemu režimu.

 • garfi

  ne poznam ga dobro
  všeč pa mi je, da se ne pusti raznim zblojenim novinarjem
  nekaj glasbe mi je všeč, tudi filmske