fbpx

Londonski teden mode v znamenju golih aktivistk

Foto: epa

V Londonu se zaključuje teden mode, ki so ga poleg svetovnih smernic na tem področju zaznamovale tudi razgaljene borke za pravice živali. Proti nošenju krzna so protestirale zgolj v plinskih maskah, dele njihovega tela pa je prekrival strateško postavljen samolepilni trak. 

Teden mode se je v Londonu začel v četrtek, že od samega začetka pa so ga spremljale tudi demonstracije aktivistk za zaščito živali. Protestirajo proti nošenju krzna in promociji le-tega na modnih brveh. Več kot 80 odstotkov oblek ali modnih dodatkov na tednu mode namreč vsebuje krzno.

Z aktivistkami pa se ne strinja direktor mednarodnega filmskega festivala Mark Oaten. Ob odprtju modne revije je za The Telegraph povedal: “Pričakujemo razburljiv modni teden v Londonu. Razočaran bom, če ne bom videl veliko krzna.”

Skupina žensk je šokirala že na odprtju prireditve, saj so se pojavile skoraj gole. Nosile so plinske maske, čez gole prsi so imele zalepljen zgolj lepilni trak. Spodnji del telesa pa so jim prikrivali znaki z napisom “Krzno je strup”.

Modni oblikovalci krzna ne uporabljajo samo za oblačila in obutev, temveč tudi za modne dodatke. Vedno bolj popularni so krzneni cofki, ki so v funkciji dodatka za torbico. Britanska modna oblikovalka Anya Hindmarch prodaja takšne krznene cofke za 495 funtov, znan pa je tudi cofek “Karlito”, ki ga je oblikoval Karl Lagerfeld in stane 250 funtov.

Poglejte, kako so videti kosmati okrogli hroščki:

N. K.