Lonely Planet svetuje: Pojdite na Ptuj, tam je eden najbolj zanimivih na svetu …

Foto: STA

Na Ptuju se v teh dneh začenja že 56. pustni karneval Kurentovanje, ki predstavlja enega izmed največjih etnografskih festivalov v Evropi. Dogajanje je pomembno tudi zato, ker gre za eno izmed redkih prireditev v naši državi, ki utrjuje in brani slovensko etnološko dediščino. V našem najstarejšem slovenskem mestu predstavlja prireditev pomembno tradicijo, ki ji vsako leto namenijo veliko pozornosti in organizacije.

Dogodek bo potekal od 2. do 9. februarja. Začel se je s tradicionalnim, 14. polnočnim kurentovim skokom na domačiji nekdanjega princa karnevala Matevža Zokija v Budini. Slovesno odprtje s predajo oblasti princu karnevala pa bo v sredo, 3. februarja, pred ptujsko mestno hišo.

Eden vodilnih založnikov turističnih vodičev na svetu Lonely Planet je ptujsko kurentovanje uvrstil med najbolj zanimive karnevale na svetu. Med 101 karnevalom v njihovem novem vodiču po najboljših prireditvah na svetu zaseda ptujski pustni karneval, ki ga vsako leto obišče 100 tisoč ljudi, sedmo mesto, piše na spletni strani založnika.

Skrbna organizacija dogodka
Prireditev organizira ptujska mestna občina, pri pripravi pa so ji pomagali vsi njeni dosedanji partnerji. Letošnji program naj bi bil sicer krajši kot prejšnja leta, kljub temu pa pričakujejo več kot 100 tisoč slovenskih in tujih obiskovalcev.

Pomen kurentovanja
Kot je sporočil predsednik organizacijskega odbora Branko Brumen, bodo z letošnjim kurentovanjem še utrdili poslanstvo ohranjanja in predstavlja tako domače kot svetovne etnološke dediščine in pustnih tradicij. Glavna atrakcija in vrh bo seveda kurent, ki ga povezujemo z naravo in tokom letnih časov.

Brumen je dogodek označil kot pravo bogastvo izjemnega pomena, ki ga želijo približati mladim ter s tem spodbuditi ohranjanje in negovanje tradicije v prihodnosti, s tem pa povečati njeno zavedanje, prepoznavnost in javno dostopnost. Dodal je, da kmalu pričakujejo tudi priznanje Unesca, ki bo kurenta umestil na seznam svetovne kulturne dediščine.

Program karnevala
Program bo sestavljen iz 3 programskih sklopov: etnografskega (Etnofest), karnevalskega (Karnevalfest) in umetniškega (Artfest). Zarajale bodo tradicionalne in domišljijske pustne maske in nastopili številni domači in tuji glasbeniki.

Dogodek mednarodnega pomena
Na Ptuju in v okolici se bo v teh dneh zvrstilo več kot 90 različnih pustnih dogodkov. Na nedeljski pustni povorki pričakujejo več kot 80 skupin, izmed katerih jih je kar 25 z več kot 500 kurenti. Pričakujejo 17 skupin gostov iz Evrope in Afrike, ob njih tudi skupino s Karibov. Znova se bo predstavilo sedem najbolj znanih slovenskih pustnih likov. Dogodek se bo tradicionalno zaključil v nedeljo z mednarodno povorko, na kateri se letno zbere več deset tisoč ljudi.

A. L., STA