fbpx

Lov na Pokemone – zabavna igrica ali povzročitelj prometnega kaosa, nesreč in ropov?

foto Printscreen PokemoGO Slovenija

Priljubljena videoigra za pametne telefone Pokemon Go je v ZDA izjemna uspešnica, vendar pa zaradi tega tudi velika skrb, ker gre za državo, kjer je zasebna posest sveta, lastniki pa so oboroženi. Za zdaj še ni poročil o streljanju na igralce, vendar pa prihaja do nesreč in motenja posesti.

Prometni zastoji in čudne nesreče igralcev
Posnetek, ki je zaokrožil na svetovnem medmrežju prikazuje prometni kaos, ki so ga povzročili igralci Pokemon Go. Na dvo pasovnici so, ko se je na aplikaciji prikazal Pokemon, vozniki ustavili avtomobile in zapustili vozila na cestišču ter se množično podali v dir na ciljanje Pokemona z žogami.

Igračkanje “iz sobe ven na zrak” je očitno nevarno

Lov na Pokemone v ZDA sproža resne skrbi za varnost igralcev 2

Foto: Instagram marlecpalot

To pa ni edini primer na svetu kjer imajo zaradi igralcev te, najbolj razširjene igice na svetu, težave.  Igralci po vsem svetu so navdušeni, saj tako preživijo več časa zunaj na sprehodu, med tekom ali med kolesarjenjem. Ker so se preselili izza tipkovnice na čisti zrak pa se je pokazalo, da so igralci zaradi “gledanja” v telefon sprožili več nenavadnih nesreč.

 


Globalni problem – telefon na nosu

Lov na Pokemone v ZDA sproža resne skrbi za varnost igralcev 3

Foto: Youtube

Pešcem, ki imajo svoj nos prilepljen na pametni telefon, želijo v južnokorejski prestolnici narediti konec. Tamkajšnje oblasti so zato sprožile kampanjo, katere cilj je preprečiti vedno pogostejša trčenja med pešci in avtomobili oz. avtobusi, ki jim botrujejo prav pametne naprave v rokah pešcev.

 


Opozorilne table katere ni nihče opazil

Lov na Pokemone v ZDA sproža resne skrbi za varnost igralcev 1

Foto: Youtube

Oblasti v Seulu so  v mestu postavile velika svarilna obvestila. Gre za skupaj več kot 250 tabel, ki visijo s semaforjev, svarila pa so naslikali tudi na tla pločnikov – glede na to, da večina tistih, ki jih zadevajo, tako ali tako ne gleda predse, temveč ima pogled usmerjen v tla. Na svarilnih tablah in poslikanih pločnikih je videti pešca, zatopljenega v telefon, tik preden ga povozi avto. Večina mimoidočih, ki jih je o svarilih v Seulu povprašala francoska tiskovna agencija AFP, sicer svaril sploh ni opazila. Oblasti v Seulu bodo konec leta ocenile uspešnost kampanje in jo posledično morda razširile. Sicer pa so tudi nekatera evropska mesta, med njimi belgijski Anvers in nemški Augsbourg, sprožila kampanje, ki imajo za cilj doseči večjo prometno osveščenost pešcev s telefoni v rokah.

Ujemite Pokemona in ne motite tuje posesti

Lov na Pokemone v ZDA sproža resne skrbi za varnost igralcev 4Igra, ki združuje elemente dve desetletji stare franšize in nadgrajene resničnosti, igralcem omogoča, da s popotovanjem po resničnih lokacijah iščejo in lovijo digitalne like iz priljubljene serije Pokemon. Proizvajalec aplikacije Niantic iz Kalifornije od igralcev v drobnem tisku zahteva, da ne motijo posesti in ne da morejo zahtevati odškodnine za poškodbe ali smrt. Smrti še ni bilo, je pa avtomobil povozil 15-letnico v Pensilvaniji, ki je gledala v telefon in prečkala avtocesto. Veliko prometnih nesreč so povzročili ravno vozniki med lovom na Pokemone. Tudi nekaj ropov je bilo izvedenih na račun Pokemona. Igralci tudi sami postavljajo vabe za Pokemone in s tem privabljajo druge igralce na odročna mesta. Na ta način se je zgodilo kar nekaj ropov.

Najbolj igrana igrica
Prvi dan po izidu Pokemon Go so aplikacijo v ZDA naložili že na vsak 20. pametni telefon s sistemom Android, poroča nemška tiskovna agencija Dpa. Prav tako je igra v trenutku pristala na vrhu lestvice brezplačnih aplikacij v Applovi spletni trgovini Itunes in pri tem prehitela uspešnice, kot sta Snapchat in Facebook.

Pokemon Go Kamnik
Tudi v Sloveniji so se igralci Pokemona Go organizirali v različna društva in skupnosti. Tako je organiziran prvi pohod igralcev Pokemon Go po Kamniku in po ostalih mestih v Sloveniji. Vabljeni so vsi tako mladi kot starejši igralci priljubljene igrice. Napoved pohoda so objavili tudi med prireditve zaradi česar lahko pričakujejo množično udeležbo.

Množični igralci Pokemon GO policiji prijavljeni kot vlomilci

Lov na Pokemone v ZDA sproža resne skrbi za varnost igralcev 5

Foto: Instagram marlecpalot

Ljudje se podijo celo po pokopališčih, zaklenjenih parkiriščih, prihajajo na dvorišča, dovoze in ceste. Policija je doslej le izdala nekaj kazni, aretacij za motenje posesti pa še ni bilo, kljub številnim prijavam o možnih vlomilcih, za katere se je izkazalo, da so igralci Pokemona.

 

 

Doslej še nihče ni streljal na igralce Pokemona?
Ena od večjih nevarnosti v ZDA pa je, da bo lastnik posesti potegnil za sprožilec orožja, kar bo dobra podlaga za iskanje novega pravnega presedana, saj doslej še nihče streljal na igralce Pokemona.

SPS