fbpx

V Mojstrani boste lahko gledali žive jaslice v ledenem kraljestvu vse do novega leta

Foto: FB

Tudi letos so v soseski Mlačca v Mojstrani žive jaslice v ledenem kraljestvu. Predstave bodo na ogled od božiča do silvestrovega, obisk ledene dežele bo možen, dokler bodo to dopuščale vremenske razmere.

Letošnja rdeča nit je ljudsko izročilo, šege in navade, ki so bile znane okrog božiča. Zraven so dodali še zgodbo starejše domačinke, ki se jezi na mlade, ki nimajo posluha za tradicijo in ne spoštujejo, kar je sveto. Mladi pa jo vendarle obiščejo in se z njo pogovarjajo tudi o tegobah starostnikov. Scenarij za predstavo je napisala Nataša Cotman, režija je delo Elizabete Skumavc.

Ledeno deželo je s pomočjo sodelavcev ustvaril predsednik Društva ledenih plezalcev, Pavel Skumavc. Letošnja predstava živih jaslic v soseski Mlačca v Mojstrani je dolga 40 minut, v njej sodeluje 22 nastopajočih, ki prihajajo iz cele Slovenije. Zadnja predstava bo na silvestrovo, ledena dežela pa bo odprta, dokler bodo to dopuščale vremenske razmere. Predstave bodo od 25. do 31. decembra ob 16., 17. in ob 18. uri.

Foto: FB

Foto: FB

Parkirišče je neposredno pred prizoriščem. Nekaj sedišč je na voljo za starejše, omogočen je dostop tudi mamicam z vozički in invalidom. V času, ko ni predstav, je na voljo ogled Ledenega kraljestva. Ob Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani pa je na ogled z več kot deset tisoč lučkami obsijan Božični vrt Viharnik, za katerega skrbi domačin Stanko Brus iz Mojstrane.

Skulpture ledenega kraljestva so osvetljene s sojem bakel in lanternic. Snežna kraljica obiskovalce pospremi na  svoj ledeni prestol, kjer lahko nekaj trenutkov vladajo ledenemu kraljestvu. Ledena princesa povabi obiskovalce v gozd izpolnjenih želja. Sprehodite se med drevesi, odetimi v led, prosojnimi ledenimi zavesami, ledenimi vrtnicami, brvmi, potočki, jezerci in v rudniku ledenih sveč. Tam je tudi vodomet želja, nadaljujete pa lahko do velike kristalne dvorane ledenih slapov, kjer boste lahko spremljali gledališko predstavo Žive jaslice v ledenem kraljestvu. Krožna pot vas popelje do poslednjih postaj ledenega kraljestva. Žive ovčke vam zablejajo ob stacionarnih jaslicah, najmlajšim pomežiknejo dobro znani risani junaki. Skupaj z njimi se lahko fotografirate ali odigrate kakšno igrico – kdo bo iznajdljivejši?

Ledeni slapovi se raztezajo od 40 do 60 metrov globoko in vse skulpture morajo ustvarjalci ponoči zalivati, da  ohranijo svojo podobo.

Branka Jurhar