fbpx

Mesa, kot ga poznamo, ne bo več? Razlog je ta milijarder.

Britanski podjetnik in milijarder Richard Branson bo svoj denar vlagal v nadomestke za meso (foto: epa).

Podjetnik in milijarder Richard Branson je napovedal nekaj, kar bi lahko šokiralo vse ljubitelje dobrega mesa. Čez 30 let naj ga sploh ne bi bilo več. Vsaj ne v takšni obliki, kot ga poznamo danes.

“Verjamem, da čez 30 let ne bomo več pobijali živali in bo meso narejeno na osnovi rastlin. Imelo bo enak okus, kot da je pravo, a bo bolj zdravo za vse,” meni Branson. Njegovo podjetje namreč veliko vlaga v Memphis Meats, podjetje, ki meso sintetizira (sestavlja) s pomočjo pravih živalskih celic. “Nekega dne se bomo samo še spominjali, kako so bili naši dedki in babice staromodni, ker so ubijali živali za hrano,” predvideva podjetnik.

Čeprav v tem trenutku težko rečemo, ali ima Branson prav ali ne, ko pravi, da čez nekaj desetletij ne bomo več jedli mesa, ki je meso, pa je nekaj zagotovo. Obstajajo namreč številne raziskave in poskušajo najti alternativo za meso. Ugotovitve in odkritja pa bi lahko imela zelo pomembno vlogo pri upočasnitvi podnebnih sprememb.

Dejstva in moralna vprašanja
Mesna industrija je trenutno odgovorna za 18 odstotkov emisij toplogrednih plinov, zmanjšuje učinkovitost antibiotikov in je eden izmed krivcev za onesnaženje voda po vsem svetu, piše Jutarnji list. Pomembno je tudi moralno vprašanje oziroma dejstvo, da ljudje na milijone živali vzrejajo zgolj za zakol, poleg tega pa njihovo rast pospešujejo z dodajanjem različnih aditivov in hormonov.

Znanstveniki so razdeljeni, ko gre za zgodbo o nadomestkih za meso. Pri tem eni zatrjujejo, da nikoli ne bo prišlo do primerne zamenjave, drugi pa ponujajo alternativne rešitve, kot je na primer vege burger, ki ga že kar nekaj časa lahko dobimo na trgovinskih policah.

B. O.