fbpx

Miklavž: Na osličku, z angelčki ali pa s črnskim pomočnikom

Foto: STA

Miklavž ali sveti Nikolaj je prvi izmed treh dobrih mož, ki nas v decembru razveseljujejo in prinašajo darila. A daril po svetu ne nosi isti Miklavž. Nekje ga prinesejo angelčki, nekje pride na osličku, spet drugod pa ima s seboj črnskega pomočnika iz Afrike. 

Vsi, še posebej pa otroci, so nestrpno pričakovali današnji dan, ko jih bo z darili razveselil Miklavž. Praznik je poimenovan po krščanskem škofu in svetniku – svetem Nikolaju.

Ta velja za zaščitnika mornarjev in ribičev, zato so njegove cerkve običajno ob pomembnih pomorskih in rečnih plovnih poteh. V Sloveniji se med drugim po njem imenuje tudi ljubljanska stolnica, saj je bila Ljubljanica nekoč pomembna plovna reka.

Danes po Sloveniji Miklavžev praznik zaznamujejo darila in Miklavževi sprevodi po vseh večjih mestih.

Pridnim otrokom darila, porednim pa šiba
Nikolaj je bil po izročilu sin premožnih staršev, vendar je vse podedovano bogastvo razdelil ubogim, zato velja za radodarnega svetnika. Od tod izhaja tradicija, da sveti Nikolaj obdaruje (pridne) otroke v noči s 5. na 6. december.

Po tradiciji Miklavž k nam prihaja iz nebes skupaj z angeli in parklji. Pridne otroke obdaruje z majhnimi darili, slaščicami in pomarančami, porednim otrokom pa parklji prinesejo šibo ali oglje. Otroci morajo 5. decembra zvečer nastaviti posodo, čevelj ali pleteno košaro, kamor Miklavž nato odloži darila. A povsod po svetu ta običaj ne poteka enako.

Nizozemski Miklavž in njegov pomočnik Črni Peter (foto: epa)

Nizozemski Miklavž in njegov pomočnik črni Peter (foto: epa).

Sinterklaas na Nizozemskem: Svetnik, ki z ladjo pripotuje s črnskim ‘pomočnikom’
Tradicija nizozemskega praznovanja svetega Nikolaja izhaja iz kolonialnih časov in je zadnja leta močno kritizirana. Po tradiciji je sv. Nikolaj oz. po nizozemsko Sinterklaas star, resen možakar z dolgimi belimi lasmi in brado. Prihaja na konju, z ladjo iz Španije, s seboj pa ima pomočnika po imenu črni Peter. Prav njegov pomočnik pa v zadnjih letih dviga veliko prahu. Črni Peter je namreč temnopolti moški z velikimi rdečimi ustnicami in skodranimi lasmi. Tradicija naj bi bila močno povezana s časom suženjstva, saj je bila Nizozemska namreč ena prvih držav, ki je v 17. stoletju iz svojih kolonij začela uvažati temnopolte sužnje. V zadnjih letih so temnopoltega pomočnika zato spremenili v barvnega pomočnika, na paradah pa sedaj poleg Sinterklaasa potuje več pomočnikov različnih barv.

Na Češkem podobno kot pri nas
Na Češkem je Miklavžu ime Svaty Mikuláš in prav tako prinaša darila in sladkarije otrokom. Kot pravi tradicija, ga angelčki iz nebes prinesejo na zemljo, s seboj pa prinese košaro jabolk, oreščkov in sladkarij. 5. decembra po Češki tako hodi Miklavž z angelom in hudičem, ki poredne otroke vzame s seboj.

Miklavževo v Avstriji v znamenju grozljivih parkljev
Tudi v Avstriji sveti Nikolaj obdaruje pridne otroke. S seboj ima veliko knjigo, kamor angelčki zapisujejo dobra in slaba dejanja otrok. Začetek decembra pa je dandanes v Avstriji bolj v znamenju parkljev kot Miklavža. Po celi državi potekajo festivali in shodi grozljivih pošasti, parkljev, ki strašijo ljudi in otroke.

Festival parkljev (foto: epa)

Festival parkljev v Avstriji (foto: epa).

Ponekod Miklavž prihaja na osličku
V Nemčiji otroci Miklavžu napišejo pismo in ga pustijo na krožniku ali v čevlju skupaj s korenčkom, ki je namenjen njegovemu osličku. Miklavž nato darila pridnim otrokom pusti na tistem krožniku ali v čevlju, ki so ga otroci nastavili. Tudi v Franciji Miklavž pride na svojem osličku.

M. G.