fbpx

Mislite, da ženska najprej opazi vašo zadnjico? Ne, zobe!

Foto: iStock

Glavni namen umivanja zob je, da odstranimo zobne obloge in poskrbimo za vabljiv zadah, ki mu dodamo še širok nasmešek. Morda se vam zdi umivanje zob nekaj povsem običajnega in samoumevnega. V resnici pa gre za pravo umetnost.

Pri tej rutinski higienski navadi se danes marsikomu pojavlja nemalo vprašanj. Uporabljati standardno zobno ščetko ali električno? Kupiti ustno vodo ali je voda iz pipe ravno tako dobra? Žvečiti žvečilni gumi ali ne?

Glavni namen umivanja zob je odstranitev zobnih oblog oziroma lepljive plasti bakterij, ki se nabere na njihovi površini. Nekatere od teh bakterij lahko povzročajo draženje dlesni, druge pa sladkor pretvorijo v kislino, ki razjeda zobe. Bakterije povzročajo tudi nastanek snovi neprijetnih vonjav, ki povzročajo slab zadah. Ampak kako lahko pri vsej tej današnji ponudbi izdelkov za ustno higieno vemo, kaj je najboljše za naše zobe?

Električna ali običajna ščetka?
Marsikdo je mnenja, da električne zobne ščetke spodbujajo lenobo. Mogoče je to res, a sodeč po raziskavah britanskih zobozdravnikov je prav električna ščetka na dolgi rok veliko bolj učinkovita kot običajna. Vzrok za to tiči tudi v tem, da si mnogo ljudi z običajno ščetko zob ne umiva pravilno. V kolikor se naučimo pravilno ščetkati zobe, pa je običajna ščetka ravno tako učinkovita kot električna. V tem primeru moramo torej le ugotoviti, katera metoda nam bolj odgovarja.

Nikar si ne ščetkajte zob takoj po zaužitju sadja (foto: iStock).

Nikar si ne ščetkajte zob takoj po zaužitju sadja (foto: iStock).

Naj si zobe očistimo pred ali po zajtrku?
Dejstvo je, da si moramo zobe očistiti vsaj dvakrat na dan. Zvečer si jih seveda očistimo pred spanjem, kaj pa zjutraj? Strokovnjaki še vedno niso povsem enotni, ali je bolje očistiti zobe pred ali po zajtrku.  Rebecca Moazzez, direktorica raziskovalne enote za ustno medicino v Londonu, je za The Guardian povedala, da je to odvisno predvsem od tega, kaj smo jedli. Po njenem mnenju moramo biti pozorni predvsem na sveže sadje, saj to vsebuje posebne kisline, ki zobno površino omehčajo. To mehčanje povzroči, da nekaj kalcija in fosfatov pronica ven iz zoba. Če si zobe umijemo na tej točki, si lahko s ščetkanjem te minerale odstranimo, s tem pa povzročimo, da zobje postanejo manj trdni. Priporočamo torej, da si vsaj eno uro po zaužitju sadja ne ščetkate zob.

Zobna pasta ali soda bikarbona ?
Ščetkanje zob nas ščiti pred nastankom bolezni desni. Učinkovina, ki naše zobje ščiti pred nastankom zobne gnilobe, pa je fluorid, ki je prisoten v zobnih pastah. Ta na zobeh ostane še precej časa po ščetkanju in blagodejno vpliva na njihovo zdravje. Po mnenju britanskih strokovnjakov zato alternative, kot je npr. soda bikarbona, ne pridejo v poštev.

Ustna voda – da ali ne?
Uporaba ustne vode je takoj po ščetkanju dokaj nesmiselna. V tem primeru odplaknete fluorid, ki je ostal na zobeh po ščetkanju in nanesete novo plast. Po drugi strani ustne vode vsebujejo veliko več drugih snovi, ki pa odstranijo nekatere bakterije, ki jih samo s ščetkanjem težko odpravimo. Prav tako si z ustno vodo lahko na hitro osvežimo zadah.

»Če si zobe ščetkate z zobno pasto, ki vsebuje fluorid, vsaj dvakrat ali trikrat dnevno, uporaba ustne vode ni potreba, saj v učinku ne bo bistvene razlike,« dodajajo strokovnjaki.

Uporaba nitke je še vedno priporočljiva (foto: iStock).

Uporaba nitke je še vedno priporočljiva (foto: iStock).

Kaj pa zobna nitka?
Zobna nitka nam omogoča, da lahko odstranimo bakterije, do katerih ne moremo priti zgolj z zobno ščetko. V kolikor teh bakterij ne odstranimo, se lahko pojavijo bolezni dlesni, kot so krvavenje, vnetje in podobno. Britanske raziskave so pokazale, da se pri ljudeh, ki uporabljajo tako zobno nitko kot ščetko, manjkrat pojavijo težave z dlesnimi.

Je žvečilni gumi koristen za zobe?
Imamo dobro novico za tiste, ki se radi zamotijo z žvečenjem. Strokovnjaki namreč zagotavljajo, da je žvečilni gumi, ki ne vsebuje sladkorja, na splošno pozitivna stvar za zobe. Ta namreč povzroča proizvodnjo sline, prav tako pa nam pomaga odstraniti delce hrane, ki ostanejo med zobmi.

N. K.