fbpx

Mladi pevec Žiga Lakner prišel v polfinale prestižnega tekmovanja v opernem petju

Žiga Lakner med nastopom.

Prejšnji teden je v španski Barceloni potekalo eno navečjih tekmovanj opernih pevcev na svetu: Francisco Vinas, kjer je izjemen uspeh dosegel tudi slovenski kontratenor Žiga Lakner.

Mednarodno tekmovanje opernih pevcev Francisco Vinas v Barceloni, ki je letos potekalo že 54. po vrsti, je eno največjih in najpomembnejših opernih tekmovanj, ki se ga udeležujejo že renomirani pevci, praviloma že angažiranih tudi v najpomembnejših opernih hišah na svetu, kot je newyorški Metropolitan in druge.

Vsako leto se predtekmovanj, ki potekajo v New Yorku, Tokiu, Milanu in po drugih glasbnih prestolnicah po vsem svetu, udeleži približno 1500 opernih pevcev, v končno tekmovanje pa se jih uvrsti 100.
V žiriji pa sedijo najvidnejša imena opernega sveta, med drugim tudi Grace Bumbry in drugi
Letos je bilo prvič, da se je na to tekmovanje uvrstil tudi Slovenec, in sicer kontratenor Žiga Lakner, ki je blestel že v predtekmovanjih in kljub nadvse močni konkurenci prišel do samega polfinala, čeprav je bil s svojimi rosnimi 21 leti daleč najmlajši udeleženec. Povprečna starost tekmovalcev je sicer okoli 30 let.

Tudi v polfinalu je Žiga Lakner, ki je zgolj tri leta študiral petje pri profesorici petja Alenki Gotar, iz povsem nešolanega pevca prišel v sam svetovni operni vrh, blestel s svojimi izvedbami Mozartovih arij Cherubina in Verdijeve arije Oskarja. Požel je bučno odobravanje komisije in tudi bravo vzklike.

Žiga Lakner in njegova mentorica Alenka Gotar.

Žiga Lakner in njegova mentorica Alenka Gotar.

V finale so se kasneje uvrstili pevci, ki že delajo mednarodno kariero. Je pa to obet, da lahko Slovenija po dolgih letih končno računa spet na enega mladega opernega pevca, ki bo lahko nasledil zvezdi tipa Marjana Lipovšek in Monika Bohinec.
M. P.