Mladi pevec Žiga Lakner prišel v polfinale prestižnega tekmovanja v opernem petju

Žiga Lakner med nastopom.

Prejšnji teden je v španski Barceloni potekalo eno navečjih tekmovanj opernih pevcev na svetu: Francisco Vinas, kjer je izjemen uspeh dosegel tudi slovenski kontratenor Žiga Lakner.

Mednarodno tekmovanje opernih pevcev Francisco Vinas v Barceloni, ki je letos potekalo že 54. po vrsti, je eno največjih in najpomembnejših opernih tekmovanj, ki se ga udeležujejo že renomirani pevci, praviloma že angažiranih tudi v najpomembnejših opernih hišah na svetu, kot je newyorški Metropolitan in druge.

Vsako leto se predtekmovanj, ki potekajo v New Yorku, Tokiu, Milanu in po drugih glasbnih prestolnicah po vsem svetu, udeleži približno 1500 opernih pevcev, v končno tekmovanje pa se jih uvrsti 100.
V žiriji pa sedijo najvidnejša imena opernega sveta, med drugim tudi Grace Bumbry in drugi
Letos je bilo prvič, da se je na to tekmovanje uvrstil tudi Slovenec, in sicer kontratenor Žiga Lakner, ki je blestel že v predtekmovanjih in kljub nadvse močni konkurenci prišel do samega polfinala, čeprav je bil s svojimi rosnimi 21 leti daleč najmlajši udeleženec. Povprečna starost tekmovalcev je sicer okoli 30 let.

Tudi v polfinalu je Žiga Lakner, ki je zgolj tri leta študiral petje pri profesorici petja Alenki Gotar, iz povsem nešolanega pevca prišel v sam svetovni operni vrh, blestel s svojimi izvedbami Mozartovih arij Cherubina in Verdijeve arije Oskarja. Požel je bučno odobravanje komisije in tudi bravo vzklike.

Žiga Lakner in njegova mentorica Alenka Gotar.

Žiga Lakner in njegova mentorica Alenka Gotar.

V finale so se kasneje uvrstili pevci, ki že delajo mednarodno kariero. Je pa to obet, da lahko Slovenija po dolgih letih končno računa spet na enega mladega opernega pevca, ki bo lahko nasledil zvezdi tipa Marjana Lipovšek in Monika Bohinec.
M. P.
 • totex39

  Bravo Žiga.

 • Nata

  + + + + + + + + + + bravo Lakner !!
  Če bi ga podprla tudi naša Operna hiša, bi lahko bil v finalu. Čudne navade .

  V operi pojejo popevkarice, talenti, kot Žiga pa ???

  • tarantela

   Imaš popolnoma prav!!! Tudi naša RTV hiša se do njih mačehovsko obnaša. Ob petkih zvečer v elitnem času obvlada program na TV zabavnjaštvo, kakšnih resnih glasbenih predstav ni, še na drugem programu jih odpovejo že zaradi drugorazrednega športnega prenosa. Da bi pa predvajali ob najbolj gledanem času koncerte resne glasbe, pevskih zborov, tega pa ni v rednem programu. Kot zanimivost: V Zagrebu so imeli pred časom ob nedeljah zjutraj oddajo OPERA BOX, v kateri so predvajali posnetek (z nastopov prejšnjega večera) celotnega mednarodnega tekmovanja mladih instrumentalistov, zmagala je slovenska flavtistka (žal se trenutno ne spomnim imena, za kar me je kar malo sram!!!), na našem programu smo o tem tekmovanju in zmagi mlade slovenske glasbenice izvedeli šele kakšen mesec kasneje!!!

   • Nata

    Ja, res je !! Seveda, resna glasba ??? Kdo bo pa to poslušal , a ne ?
    Vse za gledanost in denar !!
    Vem iz lastnih izkušenj, kako te zadeve gredo !!
    Te naročnik vpraša……ja , O sole mio, pa Silvestrski poljub pa ne boste vključili v program ??
    Da iz kože skočiš.

    • tarantela

     Sem piskala na netu:
     EVA NINA KOZMUS

     Eva Nina Kozmus (1994) je edina slovenska evrovizijska zmagovalka. Zmagala je na prestižnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik 2010 na Dunaju po tem, ko so jo na slovenskem predtekmovanju izbrali za predstavnico Slovenije.

     Je študentka v razredu profesorja Philippa Bernolda v Franciji na Conservatoire national supérieur de musique et danse de Lyon.

     Glasbenih tekmovanj pa se je začela udeleževati že leta 2005, ko je na mednarodnem tekmovanju flavtistov v Požarevcu prejela I. nagrado. Od takrat se je udeležila mnogih flavtističnih tekmovanj v Sloveniji, Avstriji, Srbiji, Italiji in na Hrvaškem, prav na vseh pa je prejela prve nagrade. Prejela je tudi Škerjančevo nagrado.

     • Nata

      No, vidiš !! Pa jo je silna Slovenska filharmonija kaj vključila v svoje programe ?
      Ja, pa ja de !! Malo morgen !

     • tarantela

      Najboljši si morajo služiti kruh v tujini, žalostno!

     • Nata

      O, slovenska posebnost !! V tujini postanejo veliki…..nato jih pa hitro povabijo in se kitijo z njimi !Naenkrat bodo imeli zasluge pri njenem uspehu prav vsi po vrsti !!
      Bruh !

 • tarantela

  Žigi iskrene čestitke!!!
  Petje je eden najlepših pa tudi težkih poklicev. Zmagujejo vztrajni.

 • Unikatna

  Super, bravo!!!