fbpx

Moški, ki doma pomiva posodo in lika, je v postelji …

Foto: iStock

Družba moškega, ki po kosilu pomije posodo, hitro označi za mehkužnega ali – po domače – copato. Najnovejše raziskave pa kažejo ravno nasprotno – pari, ki živijo hiter tempo življenja in si delijo hišna opravila, imajo več časa zase in bolj cenijo drug drugega. Imajo pa še en privilegij: več seksa. 

Starejše generacije si verjetno niti predstavljati ne morejo, da moški pomiva posodo in lika, kljub temu da ima doma ženo. Pa vendar so se ti trendi spremenili. Strokovnjaki v takšnem hitrem tempu življenja, ko sta tako moški kot ženska večji del dneva zasedena, toplo priporočajo delitev hišnih opravil.

Ne gre samo za to, da se bo par bolje razumel in imel posledično več skupnega časa za druge stvari. Dokazano lahko to prinese bolj pogoste spolne odnose – vsaj sodeč po rezultatih raziskave, ki so bili po poročanju Večernjega lista objavljeni v časopisu Journal of Marriage and Family.

Foto: iStock

Foto: iStock

“Copate” seksajo več
Ko ena oseba prevzame večino ali vse hišnih opravil nase, ima par redko spolne odnose, so pokazali rezultati. Tisti pari, ki si delijo domače obveznosti, pa imajo povprečno 6,8 spolnih odnosov na mesec. Kljub temu da se to ne sliši veliko, pa se pari, ki si ne delijo dela, še redkeje predajajo posteljnim užitkom.

V večini družb velja, da se gospodinjska dela delijo glede na spol. Ženska opravila so narejena na dom, zahtevajo “ženske” sposobnosti nege in skrbi, moška dela pa so orientirana zunaj doma, kjer je večja verjetnost za nevarnost, kot je recimo ogenj na žaru.

“Ženska” in “moška” opravila
Nekateri strokovnjaki pa opozarjajo, da je narava posameznih del lahko zelo varljiva. Posodo je potrebno pomiti po vsaki uporabi, prav tako je potrebno oprati in zlikati perilo vsaj enkrat tedensko, za otroke je potrebno skrbeti vsak dan. Vsa ta dela potekajo neodvisno od letnega časa, meseca ali dneva. Precejšen del moških opravil pa je odložljiv in redkejši, predvsem pa odvisen od drugih dejavnikov. Nepokošena trava lahko nekaj dni počaka, sneg pada le pozimi.

Če nimate dovolj časa zase in za partnerja, so strokovnjaki torej jasni: eden naj skuha, drugi pospravlja. Potem pa se le premaknite v spalnico.

N. K.