fbpx

Moški v Avstraliji našli in ukradli zlato, vredno 60.000 dolarjev

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/closeup-of-big-gold-nugget-gm511602920-86733323

Trije moški v zahodni Avstraliji so med piknikom in uživanjem ob žaru odkrili dober kilogram zlata – nato so ga ukradli in se z njim bahali prek Facebooka.

Andrew Mark Warren, Stephen Lindsay Rowe in Michael James Forward so imeli srečo, da je žlahtna težka kovina prišla ravno v njihove roke. Kljub vsemu se zgodba ni najbolj srečno končala, saj so na sodišču Kalgoorlie Magistrates vsakemu od njih naložili po 5.000 dolarjev kazni.

Kradljivci že obtoženi
Kraja se je zgodila 32 kilometrov severno od  mesta Coolgardie; v mestu duhov – v Coolgardieu –, ko so moški iskali primeren kotiček za piknik. Po neverjetni najdbi so se dogovorili, da si bodo zlato razdelili; vsak del je bil vreden 13.000 dolarjev in možje so se odločili, da ga bodo prodali kar prek Facebooka.

Objava je pritegnila pozornost policije; četrti član »ekipe« kraje še vedno ni priznal, zato bo proces proti njemu potekal kasneje.

Brez načrta
Sodnik je prepričan, da kraja zagotovo ni bila načrtovana: “Če bi zlato nameravali res ukrasti, tega zagotovo ne bi objavljali na Facebooku,” je povedal. Kljub vsemu so bili možje obsojeni, saj najdenega zlata niso odnesli na policijo oziroma najdbe niso prijavili: “Ljudje so navajeni, da tisto, kar najdejo, preprosto obdržijo,” je dodal sodnik O’Sullivan.

“Moški so naivni, ne pokvarjeni”
Odvetnik obtoženih meni, da so moški le izkoristili trenutek (da je priložnost naredila tatu) in da v resnici niso pokvarjeni. Možje so, glede na povedano, kljub vsemu menili, da so storili nekaj narobe: kar je bilo najdeno, so namreč vzeli za svoje. Motiva za kriminalno dejanje pravzaprav niso imeli.

Proces se je zaključil dokaj odmevno in predvideno – ukradeno zlato je, seveda, zasegla avstralska vlada.

S. E.