fbpx

“Na Bledu je vredu”, v Bohinju pa prav tako

Foto: STA

Na Bledu in v Bohinju letuje vse več družin, kar je bilo mogoče opaziti tudi v času jesenskih šolskih počitnic. Različni dogodki privabijo vse več raznovrstnosti željnih turistov, ki si ne želijo samo miru, ampak tudi primerne animacije.

“Dogodki, kot je na primer noč čarovnic na Blejskem gradu, so tudi to leto uspešno pritegnili precej domačih in tujih gostov,” je pojasnil direktor Turizma Bled Jaka Ažman in dodal, da je letos povpraševanje po turističnih namestitvah približno podobno kot lani v tem času.

Zasedenost hotelov med konci tedna je približno 70-odstotna, med tednom pa približno 50-odstotna. S 15-odstotnim deležem prednjačijo italijanski gostje, s 14 odstotki sledijo slovenski gostje, tem pa Južni Korejci, Madžari in Američani.

V času krompirjevih počitnic je odstotek slovenskih gostov na Bledu višji kot običajno, saj je v celotnem letu njihov delež le približno desetodstoten. “Opazili smo, da so nekatere slovenske družine zaradi noči čarovnic na Bledu tudi prenočile. Tako se je pokazalo, kako dobri dogodki pritegnejo goste,” je dejal Ažman.

Veliko je bilo v minulih dneh tudi dnevnih obiskovalcev, ki jih je privabilo lepo vreme. V prihodnjih dneh pa jih bodo lahko pritegnili Okusi Bleda, katerih otvoritveni dogodek bo ta petek. Nato bo vse do konca novembra šest blejskih restavracij ponujalo posebne menije po enotni ceni 15 evrov.

Z dogodki goste v teh dneh privablja tudi Bohinj. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus je povedal, da beležijo večje povpraševanje in več rezervacij za čas jesenskih počitnic kot v lanskem letu. Predvsem je bil obisk dober v prvem delu počitnic.

“Veliko ljudi jeseni obišče Bohinj zaradi miru, jesenskih barv in dobre kulinarične ponudbe,” je pojasnil Langus in spomnil, da v Bohinju letos beležijo res dobro turistično sezono, ki se je nadaljevala tudi skozi lep september in oktober ter se zaključuje šele sedaj, kar je tako posledica lepega vremena kot ponudbe v Bohinju.

Med krompirjevimi počitnicami so za otroke in družine pripravili vrsto delavnic od jesenskih kuharskih tečajev do ustvarjalnih uric z domačini. Organizirali so noč čarovnic, pripravili pa bodo tudi tradicionalno martinovanje.

B.P., STA