fbpx

Na Irskem razstavljen nakit iz starih hollywoodskih filmov

(Foto: iStock)

V muzeju Newbridge Silverware – Museum of Style Icons na Irskem bo od marca do maja razstavljen nakit, ki so ga hollywoodske zvezde nosile v različnih filmih iz začetka zlate dobe Hollywooda. Nakit, ki ga je izdelal hollywoodski zlatar Eugene Joseff, bo imela javnost priložnost videti prvič. Novembra bo ponujen na dražbi v Hollywoodu.

Med drugim bo na razstavi mogoče videti od koralne ogrlice, ki jo je v filmu V vrtincu nosila Vivien Leigh, do bisernih uhanov, ki jih je Marylin Monroe nosila v filmu Moški imajo raje plavolaske. Med zanimivejšimi primerki sta še zlata tobačnica, ki jo je v filmu V vrtincu uporabljal Clark Gable, in razkošna ogrlica z biseri in modrimi kamni, ki jo je Bette Davis nosila v filmu The Virgin Queen iz leta 1955.

Obeta se tudi prestižna dražba
Okoli 700 kosov, ki jih je izdelal Joseff, bo v Los Angelesu v novembru dala na dražbo avkcijska hiša Julien’s Auctions. “Kupiti tak kos nakita, ni enako, kot če bi kupovali diamantno ogrlico pri Cartierju. Z njim namreč kupite tudi del hollywoodske zgodovine,” besede strokovnjakinje za nakit pri omenjeni avkcijski hiši Isabel Yeo povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. Dodala je, da cene nakita, ki sicer ni izdelan iz pravih dragih kamnov in plemenitih kovin, še niso določene.

Joseff je v prvih letih zlate dobe hollywoodskega filma, v 30. in 40. letih minulega stoletja, po naročilu izdeloval nakit za velike filmske studie, poroča STA. Ker so ga studii le najemali, se ga je večina ohranila do danes. Zlatar je umrl v nesreči zrakoplova v začetku 50. let minulega stoletja, nakit pa ni bil doslej še nikoli razstavljen.

Kot je še povedala Isabel Yeo, je Joseff razvil poseben način izdelave nakita z vstavljanjem platine, da bi se pod studijskimi lučmi manj bleščal, formula izdelave pa je ostala družinska skrivnost.

J.F.