fbpx

Na izlet z najnovejšim in prestižnim predsedniškim vlakom

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/high-speed-train-gm522561773-50852130

Predsedniki že uporabljajo najbolj prestižen vlak doslej; posebno vozilo, ki je bilo pred kratkim prenovljeno, je portugalska kraljeva družina uporabljala že pred 127 leti. Potovanje od Porta do doline Douro se še nikoli ni zdelo tako čarobno!

Vožnja oziroma 9-urno potovanje skozi najlepše vinske pokrajine Portugalske bo minila kot bi trenil; 200 kilometrov dolga pot bo odkrila nekatere čare, ki so dostopni le z vlakom. Večina poti tako poteka ob reki – vsak zavoj pokaže novi skriti kotiček, ki ga potniki lahko spremljajo skozi okno vlaka.

Kaj pa karta?
Potovanje, kjer se bo film odvijal kar v vašem kupeju, seveda ni poceni. Cena karte naj bi bila okoli 500 evrov, kar je, če namesto tega izberete običajni vlak in se odločite za isto progo, zares drago; navadne karte namreč stanejo le 24,60 evra. “Predsedniški” vlak ponuja še nekatere “dodatne ugodnosti”, kot je, na primer, postrežba hrane na zelo visokem nivoju; na voljo so kosila azijske, tajske, morske in nordijske kuhinje, ponudba pa vsebuje še najboljša vina iz doline Douro.

Še več presenečenj
Največje presenečenje verjetno predstavlja znani kuhar Esben Holmboe Bang, ki se ga drži naziv najmlajšega in najboljšega severnega kuharja na svetu. Po odprtju lastne restavracije, ki mu ga je predlagala mlajša hči, se je odločil, da mu izziv predstavljata tudi kuhanje in strežba na prestižnem vlaku.

Čudovit razgled
Da je portugalska pokrajina paša za oči, verjetno ni treba posebej poudarjati, kljub vsemu pa je zanimivo, da se na dolgi poti vlak kar nekajkrat ustavi – tako si lahko potniki ogledajo bisere pokrajin; dolino Douro, mestna jedra, znameniti most Maria Pia, ki ga je zgradil znani Gustave Eiffel, pogled pa bo segal tudi do vrstnih hišic predmestja.

In če to še ni dovolj, je notranjost vlaka v celoti opremljena v vintage stilu: tako se boste zares počutili kot v romanu Agathe Christie – morda pa boste celo priča umoru na “Orient Expressu” …

S. E.