fbpx

Na Poljskem poteka lov na nacistično zlato

Iskanje nacističnega zaklada, Foto: EPA

Na Poljskem se je začela iskalna akcija za izgubljenim nacističnim zakladom. Sekretar na poljskem ministrstvu za kulturo je dejal, da je videl globinske posnetke, ki prikazujejo zakopan nacistični vlak, kar je sprožilo pravo zlato mrzlico. Takoj so se razširile govorice o vlaku, napolnjenem z ukradenim zlatom, ki so ga nacisti odvzeli poljskim judovskim družinam.

Sekretar Piotr Zuchowski trdi, da vlak obstaja. To odkritje je sprožilo množične odzive. Robert Singer, vodja Svetovnega judovskega Kongresa je dejal, da je, v primeru, da so na vlaku dragocenosti ukradene poljskim judom, treba predmete vrniti njihovim lastnikom oziroma dedičem.

Vlak bi bil lahko miniran
Poznavalci pa opozarjajo na nevarnosti, ki lahko prežijo na lovce na nacistično zlato. Vlak bi bil lahko miniran oziroma “zavarovan” z raznimi eksplozivnimi sredstvi. To pa seveda ni ustavilo lovcev na zlato, ki so prepričani, da legende o “zlatem vlaku” niso izmišljene. Blizu Walbrzycha, kjer naj bi bil zakopan vlak, leži tudi grad Ksiaz, zgrajen s strani nacistov, kjer naj bi veljaki tretjega rajha shranjevali ukradene dragocenosti. Lovcem na zlato se zato zdi zgodba o izginulem vlaku še toliko bolj verjetna.

A. R.