fbpx

Na Sveti gori bodo počastili 300-letnico kronanja podobe Svetogorske Matere Božje

300-letnica kronanja podobe Svetogorske Matere Božje (foto: www.katoliska-cerkev.si).

Na Sveti gori bodo danes ob 16. uri pripravili slovesno sveto mašo ob 300-letnici kronanja podobe Svetogorske Matere Božje, ki jo bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Koprski škof Jurij Bizjak bo pri krizmeni maši povabil k praznovanju vse duhovnike in vernike. Različne prireditve ob obletnici sicer potekajo skozi vse leto.

Gre za častitljiv jubilej, saj je bila podoba Svetogorske Matere Božje kronana druga izven italijanskih dežel, so za STA povedali na koprski škofiji. Prva je bila kronana Marijina podoba na Trsatu leta 1715, tretja pa v septembru leta 1717 v Čestohovi. Letošnjega 6. junija je namreč minilo 300 let, odkar je pičenski škof Jurij Frančišek Ksaver de Marotti z dovoljenjem iz Vatikana kronal milostno podobo Svetogorske Matere Božje.

Marija s Svete Gore, kjer se je prikazala skoraj pred 500 leti, je naročila postaviti svetišče, da bi molili in prek nje se je zgodilo mnogo čudežev. Kraljica Svetogorska povezuje Italijane, Furlane, Slovence in je pomembna za spravo narodov.

Ob tem častitljivem jubileju je založnik iz Nove gorice Branko Lovšina v svetogorskem arhivu odkril in v knjigi objavil seminarsko nalogo iz leta 1971 takratnega bogoslovca Cirila Ceja. Ta v prvem delu opisuje dogodke iz začetkov božje poti do kronanja milostne podobe, v drugem obravnava pripravo na kronanje in takratne razmere, v tretjem delu opisuje zatrtje svetišča in goriške nadškofije za časa cesarja Jožefa II. in njuno obnovo po cesarjevi smrti, v četrtem delu pa je predstavljen bežen pregled dogajanj skozi devetnajsto in dvajseto stoletje. V prilogi je predstavljeno tudi, kako je bilo leta 1945 Sveti gori ob skrbno načrtovanem bombardiranju čudežno prizaneseno.

Upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih je zapisal, da so romarji “s čaščenjem milostne podobe, z molitvami, spokornimi in dobrodelnimi dejanji in številnimi pesmimi vnaprej okronali za kraljico. Hoteli so reči: Ti bodi naša Kraljica, bodi z nami, spremljaj, varuj nas in brani. Ravnali se bomo po tvojem zgledu.”

J. F.