fbpx

Na TV prihajajo ‘Prave gospodinje ISIS-a’

Foto: epa

BBC ponuja novo komedijo, ki se imenuje ‘Prave gospodinje ISIS-a’, posmehuje pa se vsem tistim terorističnim nevestam, ki so jim džihadisti sprali možgane.

Komedijo so že označili za drzno potezo omenjene televizije, saj se norčuje iz terorističnih nevest. Sicer pa je komedija del politične satire, ki se hkrati posmehuje tudi nečimrnim ameriškim TV-zvezdnicam tipa Kim Kardashian.

Na enem izmed posnetkov je mogoče videti neko igralko, oblečeno v hidžab, ki v kamero reče: “Le tri dni je po obglavljenju in nimam ničesar za obleči.”

V nekem drugem prizoru pa džihadistična nevesta nosi samomorilski jopič in vpraša svojega prijatelja: “Kaj pa ti misliš? Ahmed me je z njim včeraj presenetil.” V tem trenutku vstopi v sobo njena prijateljica z istim telovnikom, ki je seveda besna, ker imata enak jopič: “Vedela si, da imam ta jopič!”

Express dodaja, da si je BBC to komedijo ‘Prave gospodinje ISIS-a’ zamislil tudi na podlagi nekaterih resničnih dejstev. Predvsem pa komedija črpa navdih iz izkušnj nekaterih zahodnih žensk, ki so padle pod vpliv džihadistov. Tak je tudi primer Samanthe Lewthwaite, ki je postala znana kot Bela vdova, ko se je njen mož razstrelil 7. 7. 2005 v bombnem napadu na podzemni železnici v Londonu. Rodila se je leta 1983 na Severnem Irskem, v islam pa se je spreobrnila zaradi svojega moža Garmaina Lindsaya, znanega tudi kot Abdullaha Shaheeda Jamala. Zaradi njega je v tem terorističnem napadu življenje izgubilo več kot 400 ljudi.

Bela vdova je sicer ena najbolj iskanih terorističnih osumljenk na Zahodu, ki se je pridružila džihadistični skupini v vzhodni Afriki, izvedla pa naj bi tudi napad na nakupovalno središče v Keniji leta 2013.

Marjanca Scheicher