Nagrada lux letos filmu Nečista kri

(Foto: iStock)

Filmsko nagrado lux Evropskega parlamenta letos prejme švedsko-norveško-danska koprodukcija Nečista kri (Sameblod), je danes v Strasbourgu sporočil predsednik parlamenta Antonio Tajani. Ob tem je poudaril, da ima nagrada vodilno vlogo pri promociji evropskega filma, ustvarjalne industrije ter kulturne in jezikovne raznovrstnosti.

Kot še piše na spletni strani Evropskega parlamenta, je Tajani izpostavil, da je bila sedma umetnost rojena v Evropi, danes pa je gonilna sila kulture, vrednot in dialoga. Spomnil je, da bo prihodnje leto v EU posvečeno kulturni dediščini, kamor spadajo tudi filmi.

Zmagovalca so tako kot vsako leto z glasovanjem izbrali evropski poslanci.

Film Nečista kri švedske režiserke Amande Kernell je zgodba o mladi predstavnici ljudstva Samijev oz. Laponcev, ki zaradi sanj o drugačnem življenju zapusti svojo skupnost, na poti do cilja pa se mora soočiti z rasizmom.

Preostala filma v ožjem izboru za letošnjo nagrado lux sta bila francoski film 120 utripov na minuto režiserja Robina Campilla in nemško-bolgarsko-avstrijska koprodukcija Vestern, ki jo je režirala Valeska Grisebach.

Evropski parlament je pokril stroške podnapisov za vse tri filme v finalnem izboru v vseh 24 uradnih jezikih EU. Zmagovalni film bo prirejen za ljudi z motnjami vida in sluha, dobil bo tudi podporo za mednarodno promocijo.

Nagrado lux je v podporo evropski filmski industriji Evropski parlament ustanovil leta 2007. Lani je pripadla nemški režiserki Maren Ade za film Toni Erdmann.

D. Č.