fbpx

Najbolj vroča noč v letošnjem letu

Foto: epa

V vročinskem valu, ki je Slovenijo zajel v začetku julija, so bile dnevne temperature zelo visoke, a niso bile rekordne. Izstopale pa so izjemno tople noči, še zlasti tisti dve s 6. na 7. in s 7. na 8. julij. Marsikje v državi so bile te noči med najtoplejšimi v zadnjih dvajsetih letih.

Po podatkih meteorologov je bilo letošnje leto zelo toplo. Le meseca februar in oktober sta bila povprečno topla, vsi ostali pa so bili pretopli, pravijo meteorologi. V letošnjem letu ni bilo hujših neurij, prav tako ne hujših poletnih suš. Izstopale so le rekordne nočne temperature v juliju in rekordne dnevne temperature v novembru.

Vroča torkova noč, kar 24,3 stopinje Celzija
Na ljubljanski meteorološki postaji za Bežigradom temperatura v noči s 7. na 8. julij ni padla pod 23,3 stopinje Celzija, kar je nova rekordna temperatura od leta 1993. Prejšnji rekord so na tej postaji meteorologi izmerili v noči s 16. na 17. julij 2010, ko temperatura ni padla pod 22,2 stopinje Celzija.

V noči s 6. na 7. julij letos je bilo najtopleje na Hočkem Pohorju, kjer nočna temperatura ni padla pod 24,3 stopinje Celzija. Enako temperaturo so v isti noči zabeležili tudi v Kopru.

V novembru rekordno topli dnevi
V prvi polovici novembra so merilne postaje po Sloveniji zabeležile rekordne dnevne temperature. Najvišja temperatura je bila izmerjena na merilni postaji Dobliče/Črnomelj, znašala pa je 24,8 stopinje Celzija. Nazadnje, ko so na tej postaji zabeležili podobno visoke temperature (24,5 stopinje Celzija), se je pisalo leto 1963.

Na Triglavu nič novega
Na planinski koči Kredarica, ki stoji na nadmorski višini 2514 metrov, meteorologi že od leta 1955 niso zabeležili večjih temperaturnih nihanj. Povprečje temperatur od 3. do 13. novembra letos je bilo okoli 6,4 stopinje Celzija, kar ustreza običajnim temperaturam v poletnih mesecih.

A. R., STA