fbpx

Najmočnejše angleško orožje: Trump naj se sreča s kraljico!

Trumpov zmagoviti pohod (Foto: epa).

Angleški ministrski in kabinetni viri poročajo, da so povabili Donalda Trumpa na poletno srečanje s kraljico in da so priprave že v teku. To vabilo naj bi bilo ‘skrito orožje za krepitev meddržavnih odnosov’ in ošibitev odnosov s stranko Nigela Faraga, ki očitno povzroča trenutni vladni garnituri nekoliko glavobola. 

Vodja britanske evroskeptične stranke  UKIP, Nigel Farage, se je takoj po izvolitvi srečal z novoizvoljenim predsednikom Trumpom, kar je razburilo angleške vladajoče duhove: angleška premierka načrtuje  osebno srečanje s Trumpom šele pred koncem leta, Boris Johnson, sekretar zunanjega ministrstva pa ga bo obiskal pred božičem. Mayeva načrtuje omejitev dejavnosti Faranga, ker ne želi posrednika med seboj in Trumpom.

Angleški elitizem je sprva zavihal nos
Na Otoku je bilo ob Trumpovi zmagi precej zadrege, saj je sekretar zunanjega ministrstva pred volitvami za  Trumpa izjavil, ‘da je čisto nor’, po volitvah pa je izbral spravljivejši ton, ko je izjavil, da ‘je veliko stvari, glede katerih je mogoče biti optimističen’ in da ‘ne gre podcenjevati novoizvoljenega predsednika ali njegove administracije’, kot poroča The New York Times.

Britanska kraljica Elizabeta II. (Foto: STA).

Britanska kraljica Elizabeta II. (Foto: STA).

Trump zmagal proti angleškemu pričakovanju
Čeprav je visoki angleški vladni predstavnik izjavil, da se premierka May in Trump trenutno nimata nič nujnega za pogovarjati, so čez dva dni spremenili ploščo in poudarili, da je treba storiti vse, da se okrepijo odnosi med ZDA in Veliko Britanijo.

Prvi uradni pogovor s premierko je razkril Trumpov velikodušni karakter
Čeprav bi lahko Trump odigral užaljenega leva, je v svoji velikodušnosti spregledal nerodnosti nenaklonjenih britanskih visokih politikov. V prvem uradnem pogovoru s Terezo May je Trump izrekel, da je bila njegova mati velika oboževalka Elizabete II. in britansko premierko prosil, naj kraljici prenese lepe pozdrave.

Vabilo v grad Windsor 
Očitno je prijazna beseda odprla vrata za popravek angleške netaktnosti – in priložnost so takoj uporabil ter povabili Trupa na obisk h kraljici. Tako bo že sredi naslednjega leta deležen predsedniškega sprejema, za kar že potekajo ustrezne priprave. Obisk naj bi izpolnil več pričakovanj, predvsem pa naj bi se potrudili pridobiti Trumpove simpatije do Britanske monarhije. Zaradi neokusnih in negativnih pripomb je angleška stran izvedla izjemno gesto: Trumpa in ženo Melanijo  vabijo na obisk, prenočevala pa bosta v Windsorskem gradu.

 Zastava pred gradom Windsor, kjer bosta prenočila Trump in Melanija (Foto: sta).


Zastava pred gradom Windsor, kjer bosta prenočila Trump in Melanija (Foto: sta).

Kaj skrito orožje! To je najmočnejše javno orožje, ki ga Anglija premore!
Nekateri viri so pisali, da je povabilo h kraljici skrito orožje britanske vlade, drugi viri pa zanikajo, da bi bila kraljica skrito orožje, temveč je največje javno orožje, ki sploh obstaja, kot povzema angleške izjave Russia Today. Za poslovneža in mogotca ter prihodnjega predsednika ZDA bo gotovo to srečanje zanimivo soočenje z vladarko, ki že vse življenje prakticira oblast in avtoriteto, ki tudi njemu nista tuji.

A. B.