fbpx

Največje in najlepše jaslice v podzemni katedrali Postojnske jame

Foto: Postojnska jama d. d.

V Postojnski jami  so letos postavili že 27. tradicionalne žive jaslice. Spektakularna predstava, ki navdušuje že od prvega dne, je v letu rekordov in izjemnih dogodkov sledila trendom in pomeni čaroben vrhunec praznikov ter zaključek leta. Žive jaslice v Postojnski jami so v svoji 27-letni tradiciji zrasle v slovenski praznik, saj ne gre le  za predstavo, ampak  za nekaj, kar mora v svojem življenju doživeti vsak Slovenec.

Letos najdaljše žive jaslice v državi z najtoplejšim prizoriščem, ki so postavljene ob celotni 5 kilometrov dolgi turistični poti Postojnske jame, uvajajo novo tradicijo: slavnostno predajo palice sv. Jožefa, ki je pričevalka vseh jaslic v Postojnski jami doslej. Gre za originalno leseno palico, ki so jo posebej izdelali za prve žive jaslice, upodobljene v Tartarusu leta 1989. Postala je simbol te predstave in nepogrešljiv rekvizit, ki že ima posebno sentimentalno vrednost v Postojnski jami. “Je tako posebna, da jo hranimo na dobro varovanem, skritem mestu, v času organizacije dogodka iz nje črpamo kreativno inspiracijo,” je povedal predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj, ki je letos ni izpustil, dokler je ni predal v prave roke. Letos je prvič slavnostno predal palico sv. Jožefu pri prizoru rojstva.  Želijo si, da bi ta običaj postal tradicionalen in bo palica še veliko let del božične zgodbe v Postojnski jami.

Letošnje jaslice v Postojnski jami  vključujejo 17 svetopisemskih prizorov, 2.100 luči in okoli 150 nastopajočih vsak dan.

Prav posebne luči letos v jami prebujajo neverjetne občutke. Projekcija vitraža na stropu dvorane Velike  gore, ki je s svojimi 168 tisoč kubičnimi metri tako prostorna, da bi vanjo lahko spravili največjo katedralo, pričara mogočnost katedrale v jami. Sprehod mimo angelov pa ustvari občutek, kot bi bili v pravljici. Luči, ki bi se jih najraje dotaknili, pa to pravljico naredijo resnično. Organizacija in priprave so potekale dva meseca, pri tem so letos sodelovali z Magičnim gledališčem Serpentes, ki je uresničilo njihovo idejo. Veliko nastopajočih je domačinov, ki so že redni gosti. Med zbori s svojo prikupnostjo najbolj izstopajo mali Tamburjaši iz Vipave, nastopajo še igralci in solo pevci. Poseben vtis naredi operni pevec Jure Počkaj, ki z neverjetnim glasom skoraj zatrese Veliko goro, njegove posebne operne sposobnosti dopolnjujeta pevki Polonca Barič in Teja Saksida ter čelist Arslan Hamidulina ter harfistka Urša Rihtaršič, ki z milozvočnostjo presenetijo ob poti.

Kljub velikemu zanimanju, ki ga vsako leto izkažejo obiskovalci, so se letos odločili nekoliko omejiti število obiskovalcev predstav, da bi ponudili kar se da izjemno doživetje. Med  25. in 30. decembrom so predvideli po tri predstave na dan (ob 13.00, 14.00 in 15.00 uri). Družinam, ki so v času teh praznikov še bolj povezane in čas doživljajo še bolj pravljično, pa smo ponudili posebne ugodnosti: družinsko vstopnico, kjer plačata le dva odrasla, dva otroka do 15 let pa imata ogled brezplačen. 

Predsednik  uprave Postojnske jame Marjan Batagelj je predstavil izjemne dogodke in dosežke v poslovno najuspešnejšem letu v zgodovini podjetja. Dosegli so 37 milijonov obiskovalcev v skoraj 200 letih, več kot milijon obiskovalcev vseh znamenitosti letos, ponovno sta obujena Predjamski grad in Vivarij Proteus, ki hitro pridobivata slavo in zaslužene obiskovalce. Tudi poslovni kazalci in finančni rezultati, ki sledijo trendu prejšnjih let, kažejo na pravilno usmeritev politike podjetja. Tako je Postojnska jama d. d. najuspešnejše slovensko turistično podjetje, ki ostaja barometer slovenskega turizma in uspešno krmari med spremembami povpraševanja na svetovnem turističnem trgu. S širitvijo ponudbe, ki jo dopolnjuje v letošnjem letu obnovljen hotel Jama, postaja Postojnska jama pomemben ponudnik tudi na področju nočitvenih in kongresnih kapacitet.

Dobro delo in pravilna usmerjenost se potrjujeta tudi z nagradami in s priznanji, med katerimi v letošnjem letu izstopajo nagrada Gospodarske zbornice Slovenije predsedniku uprave Marjanu Batagelju za izjemne poslovne uspehe, priznanje zlata boniteta odličnosti, ki jo je prejelo podjetje, ter  tudi priznanje gostov, ki so na piedestal postavili hotel Jama kot najboljši slovenski hotel. Zgodovinski dogodek razmnoževanja človeških ribic, ki je odprl nova, doslej neznana poglavja iz življenja človeških ribic, je posebna inspiracija celotnemu podjetju. Na tem področju so letos dosegli  nove znanstvene ugotovitve, z inovativno poljudno znanstveno komunikacijo so te neverjetne živali iz podzemlja Postojnske jame približali globalnim medijem in javnosti. Še bolj so okrepili ozaveščanje o skrbi za okolje in vode, ki so dom človeške ribice, in ustvarjajo Postojnsko jamo. Predsednik uprave Batagelj je spomnil in opomnil na kruto realnost in posledice točkovnega zlivanja gnojnice in odlaganja smeti na krasu in v bližini jame. Smeti in strupi, ki jih ljudje odvržejo na površju, vedno končajo v podzemlju. Letošnje žive jaslice so nedvomno vrhunec in zaključek, ki si ga rekordno leto v Postojnski jami zasluži.

Branka Jurhar