Ne boste verjeli, na kakšne naravne načine se lahko znebite prhljaja

Foto: Pixabay

Zdravljenje prhljaja z agresivnimi šamponi pogosto izsuši lasišče, prhljaj pa se tako vedno znova vrača. A obstajajo tudi manj agresivni načini, ki jih lahko poizkusite, in se na povsem naraven način znebite te nadloge.

Pomlad in jesen sta letna časa, ko se težave s prhljajem običajno še poslabšajo. Kar dve tretjini ljudi se je že srečalo s to neljubo težavo. Pri nekaterih je celo tako hudo, da se prhljaja ne znebijo več let. Dermatologi ob tem opozarjajo, da je treba ob dolgotrajnih težavah s prhljajem nujno poiskati zdravniški nasvet, saj lahko problem tiči tudi v gljivicah ali kožnih obolenjih.

Zdravilni šamponi so sicer ena od najpogostejših stvari, po katerih sežejo ljudje, ki imajo prhljaj, a ker so ti – poleg tega, da so tudi zelo dragi – lahko zelo agresivni in lasišče izsušijo, se lahko prhljaj vedno znova vrača.

Mnogi ne vedo, da obstajajo povsem naravni recepti, s katerimi si lahko pomagajo pri tej težavi. Morda je čas, da jih preizkusite.

Aloe vera
Ta rastlina je odlično zdravilo za srbečico in ranice, ki jih povzroča prhljaj. Aloe vero lahko nanašate v obliki gela ali kreme, ki ju je potrebno dobro, a nežno vmasirati v lasišče. Uporabljajte jo na vlažnem lasišču pred umivanjem s šamponom.

Aspirin
Aspirin vsebuje podobne sestavine, kot jih vsebujejo številni medicinski šamponi proti prhljaju, na primer salicilno kislino. Dve tableti aspirina enostavno strite v prah in ga dodajte k vaši običajni dozi šampona. Mešanico pustite delovati na lasišču nekaj minut in nato izperite.

Soda bikarbona
Soda bikarbona je sestavina, ki lahko zamenja šampon proti prhljaju. Vtirati jo morate v vlažno lasišče in nato izprati. Če je mogoče, ne uporabite balzama za lase, konice pa lahko ukrotite z oljem za lase. Soda bo uničila gljivice in spodbudila tvorbo naravnih olj na lasišču.

Olje čajevca in kokosa
Olje čajevca je odlično za reševanje mastnega tipa prhljaja, ki je pogosto povezan prav z gljivicami. Nekaj kapljic zmešajte z žlico olivnega olja in vse skupaj vmasirajte v lasišče ter pustite čez noč.

Za suh tip prhljaja je odlično kokosovo olje, ki ga na lasišču pustite dve uri in nato izperete s šamponom.

Limona
Liomna se priporoča tako za masten kot za suh prhljaj. Kar morate narediti, je, da približno dve žlici limoninega soka vmasirate v suho lasišče in pustite, da deluje 10 minut. Nato izperete z mlačno vodo.

Jabolčni kis
Še eden izmed naravnih tretmajev za zdravljenje prhljaja je jabolčni kis. Četrtino skodelice jabolčnega kisa zmešate s tremi četrtinami vode. To mešanico nalijte v steklinico z razpršilko in jo pošpricajte po dolžini celotnega lasišča. Nato lase zavijte v brisačo in pustite, da mešanica učinkuje od 15 minut do ene ure. Nato glavo operite z nevtralnim šamponom. Postopek lahko ponovite dvakrat na teden.

Česen
Zaradi svojih antiglivičnih lastnosti lahko česen odstrani sam vzrok za nastanek prhljaja. Način uporabe je enostaven. Česen olupite, prerežite in nato z njim masirate lasišče. Za še večji učinek lahko česen zmeljete in ga pustite na laseh delovati dlje. Vonj česna bo izginil s šamponom, pravijo strokovnjaki.

B. O.