fbpx

Ne jejte tega, če ne želite biti še bolj lačni

Stran od kečapa (foto: Pixabay).

Potem ko jo zaužijemo, povzroči nekatera hrana nenaden porast sladkorja v krvi, zaradi česar občutimo še večjo lakoto. Če želite izgubiti nekaj kilogramov, je dobro vedeti, katera hrana je vaša največja sovražnica.

Eden izmed najbolj zoprnih scenarijev je gotovo ta, da ste lačni kot volk, na hitro nekaj slastnega pojeste, a temu sledi šok, saj ste samo še bolj lačni. Zakaj?

Velik krivec za to je predvsem sladkor. S povišanjem sladkorja v krvi se poveča tudi lakota. Nekatera hrana je pač takšna, da vas spodbuja, da jeste še več, piše Večernji list. Preberite, čemu se morate izogibati.

Nemastni jogurt
Jogurti z manjšo vsebnostjo maščob vsebujejo več ogljikovih hidratov, ta živila pa potem ustvarijo samo še večjo željo po konzumiranju. Da bi se temu izgonili, raje izbertite grški jogurt.

Sladkor
Sladkor ali ostale vrste sladil zaradi povečanega sproščanja dopamina ustvarjajo neko vrsto odvisnosti.

Kečap
Dvakrat razmislite, preden se odločite, da boste krompirček pomočili v kečap. Ta omaka namreč vsebuje koruzni sirup, ki ima v sebi visok delež fruktoze, ki z lahkoto poveča vaš apetit.

Za mufine izberite zdrave recepte (foto: Pixabay).

Za mufine izberite zdrave recepte (foto: Pixabay).

Mufini
En, dva, tri in spet ste lačni. Mafini imajo v sebi lahko večjo količino sladkorja, ki se hitro razgradi in absorbira v organizem. Vaše telo začne zato hitro vpiti: “Šeee …”

Slani prigrizki
Resnica je, da nikoli ne morete pojesti samo enega. Slani prigrizki imajo v sebi prekomerne količine natrija, zagotovo pa ne vsebujejo vlaken in proteinov, pojasnjujejo nutricionisti. Zaradi prevelike količine soli telo dehidrira, vam pa bo to poziv še za več prigrizkov, namesto da bi popili kozarec vode. Poleg tega prehranjevanje s slanimi prigrizki povzroča sproščanje dopamina (kemijska spojina, ki v možganih deluje kot prenašalec signalov med živčnimi celicami), ki vse skupaj povezuje z užitkom, zaradi česar boste po nezdravih zalogajih še pogosteje posegali.

B. O.