fbpx

Nekdanji španski kralj Juan Carlos zbežal iz Španije zaradi finančnega škandala, vrednega 100 milijonov dolarjev!

Bivši Španski Kralj Juan Carlos I (Foto: epa)

“Navdušen sem nad željo, da bi storil, kar je najbolje, da bi služil Špancem, njihovim institucijam in vas kot kralja obveščam o svoji odločitvi, da v tem času zapustim Španijo,” je zapisal Juan Carlos I svojemu sinu v pismu, ki ga je kraljeva družina objavila na svoji spletni strani. Kralj Felipe VI se je za to odločitev zahvalil očetu in opozoril na “zgodovinski pomen”, ki ga vlada Juana Carlosa I predstavljala za demokracijo v Španiji po fašistični diktaturi Francisca Franca.

Nekdanji španski kralj Juan Carlos I je svojega sina, kralja Felipa VI, obvestil, da bo zapustil to državo in živel v drugi državi, potem ko so se v preteklih tednih pojavile obtožbe o korupciji. Nekdanji španski kralj v pismu ni navedel, v katero državo se bo preselil, poroča Kurir. Po poročanju nekaterih drugih medijev naj bi se nekdanji kralj nahajal v Dominikanski republiki, je pa še zapisal, da je odločitev sprejel z globokimi čustvi, a mirno.

Špansko vrhovno sodišče je junija pričelo preiskavo vpletenosti kralja Juana Carlosa pri doseganju sporazuma o hitri železnici med Meko in Medino v Savdski Arabiji, potem ko je švicarski časopis poročal, da je nekdanji španski kralj od pokojnega savdskega kralja Abdullaha prejel 100 milijonov dolarjev.

Foto: epa

Carlos je nato velik del tega denarja domnevno nakazal nekdanjemu prijatelju, preiskovalci pa menijo, da je mogoče šlo za poskus prikrivanja denarja pri pristojnih organih. Po poročanju komisije proti korupciji je šlo za sum, da je bivši kralj svoja sredstva zadržal v Švici, kjer preiskava poteka tudi pod drobnogledom Švicarjev. Po mnenju španske vlade je bilo to edino pravilno, kajti “pravica mora biti enaka za vse,” so navedli.

82-letni Juan Carlos je zaslužen, da je v Španiji po smrti diktatorja Francisca Franca leta 1975 mirno obnovil demokracijo v državi. Vendar je Juan Carlos, obkrožen s škandali v zadnjih letih svoje vladavine, leta 2014 abdiciral v prid svojemu sinu in tako izgubil imuniteto, ki jo je v španski ustavi zagotovila španska država. Kralj Felipe VI se je marca odpovedal dedovanju svojega očeta. Tudi kraljeva palača je takrat dejala, da bo Juan Carlos prenehal prejemati letno donacijo v višini 194 tisoč evrov. V izjavi iz palače Zarzuela pa je bilo navedeno, da je kralj Felipe VI svojemu očetu za to odločitev izročil “svoje iskreno spoštovanje in hvaležnost”.

Sara Kovač