fbpx

Neurje na obalo Zadra naplavilo velikansko želvo

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Veterinar Marino Mirčeta je povedal, da morje pogosto odvrže morske želve na obalo. Poudaril pa je, da še nikoli prej ni videl tako velikanske želve, kot je bila ta, ki so jo našli ob obali Karinskega morja.

Nedavna orkanska burja in neurje sta na hrvaško obalo odvrgla glavato kareto, ki so jo našli prebivalci nedaleč od Karina v zaledju Zadra. Velikanska želva je bila živa in zdrava, k veterinarju jo je moralo odnesti kar osem moških.

Veterinar Marino Mirčeta  je ugotovil, da je žival, ki so jo poimenovali Melita, stara najmanj 100 let, zanjo bodo poskrbeli v zavetišču v Pulju. Ugotovil je, da ima stare poškodbe na oklepu in da je premražena. Želvo so najprej pokrili z odejami in o vsem obvestili center za ogrožene živalske vrste v Pulju. Strokovnjaki centra bodo prišli po Melito in jo s posebej prirejenim kombijem odpeljali v prostor, ki bo dovolj velik zanjo, je še povedal hrvaški veterinar.  Iskali so velik sod, a tako velikega, v katerega bi lahko spravili želvo velikanko, niso našli. S težavo so jo prinesli v veterinarsko ambulanto.

Foto: epa

Foto: epa

Morske želve so zaščitene živali in edini plazilci v Jadranskemu morju. Samice pridejo na kopno le, kadar ležejo jajca.  Oklep glavate karete je lahko dolg več kot 110 centimetrov, želva pa je težka tudi do 115 kilogramov. Življenje morskih želv spremljajo in za njih skrbijo znanstveniki ter okoljevarstveniki v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem v okviru različnih skupnih projektov, kot je Adriawatch.

B. J., STA