fbpx

Neverjetno! Biatlonec Jakov Fak je Sloveniji priboril prvo medaljo na olimpijskih igrah v Pjongčangu

Jakov Fak (Twitter)

Biatlonec Jakov Fak je na olimpijskih igrah v Pjongčangu Sloveniji priboril srebrno kolajno na 20-kilometrski posamični tekmi. Zmagal je Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je kljub dvema minutama pribitka prehitel Faka za 5,5 sekunde in tretjega Avstrijca Dominika Landertingerja, oba sta zadela vseh 20 tarč, za 14,2 sekunde.

Fak si je kolajno, drugo na olimpijskih igrah, potem ko je leta 2010 še v hrvaškem dresu osvojil bron v sprintu, predvsem pristreljal. Še po treh strelskih nastopih so bili pred njim Francoz Martin Fourcade, Šved Jesper Nelin, ter norveška brata Tarjei ter Johanes Thingnes Boe. Mlajši, Johannes Thingnes Boe, je potrdil izredno pripravljenost v smučini in si kljub drugemu zgrešenemu strelu priboril zlato, dve napaki Tarjeija Boeja in Fourcada ter kar tri Nelina pa so 30-letnemu Faku odprle pot do kolajne.

V finišu se je Fak, ki je bil v Pjongčangu že bronast na svetovnem prvenstvu 2009, za srebro na daljavo spopadel z dosežki Avstrijca Dominika Landertingerja, imel tudi manjšo prednost, ker je poznal čase tekmeca in zdržal ter Slovenijo tudi na letošnjih igrah vpisal na seznam prejemnikov kolajn.

Fak bo imel še eno priložnost za osvojitev medalje
“Takšen nastop je takoj po tekmi težko komentirati. A uspelo mu je doseči želeni rezultat. Mislim, da si ga zasluži. Posebej se je pripravljal, veliko tudi sam, in to se mu je lepo obrestovalo,”
je po tekmi za televizijo Slovenija povedal glavni trener reprezentance Čeh Tomaš Kos in pohvalil zanesljivost svojega varovanca na strelišču.

Klemen Bauer je po dveh zgrešenih strelih, sicer bi bil prav tako v boju za kolajno, zasedel 15. mesto, Miha Dovžan je bil 35., Mitja Drinovec pa skromen 80. Jakov Fak bo imel novo priložnost za napad na medaljo v nedeljo, ko biatlonce čaka 15-kilometrska tekma s skupinskim startom.

C. Š.