fbpx

Nič več picopekov, ampak robot, ki peče pice

Foto: STA

Ideja o izdelavi avtomatov za pico je nastala sicer že leta 2009, zdaj pa lahko na “avtomatsko” pico zavijete tudi v sosednjo Avstrijo v “Automatenbistro”, v katerem robot peče pice 24 ur na dan.

Po poročanju avstrijskega časopisa Die Presse so v zgornjem avstrijskem mestu Alkoven odprli povsem avtomatizirano picerijo, urejeno kot “drive in”, ki je prva tovrstna na svetu. V njej sploh ni nobenega zaposlenega, pice peče poseben robot, plačate pa na avtomatu za izdajo denarja. Poleg tega imajo obiskovalci tudi brezplačen dostop do interneta.

Gotova v 140 sekundah
Ideja zanje se je porodila trem absolventom Visoke strokovne šole iz Welsa: leta 2009 je bil narejen prvi tovrsten avtomat, leta 2012 so jih začeli proizvajati pod imenom BistroBox in jih postavljati na bencinskih črpalkah, v podjetjih …

Kosi pice so zamrznjeni in zapakirani v neprodušno embalažo. Testo je predhodno pečeno, dodatki za pico so sveži. Ko stranka pritisne na gumb, avtomat najprej odpre embalažo, jo nato potisne v pečico na vroč zrak in v 140 sekundah je gotova. V omenjenem avstrijskem bistroju so na voljo štiri klasične vrste pic, vsakih nekaj mesecev pa bodo ponudbo razširili.

V ponudbi imajo tudi pijačo in sladke stvari. Proizvajalci zagotavljajo, da so pice narejene izključno iz domačih in zelo kakovostnih sestavin. Ker so takšne avtomatizirane restavracije zelo priljubljene med mladimi, jih v prihodnje načrtujejo še več.

Delovanje enega izmed takšnih avtomatov si lahko ogledate v spodnjem videu.

T. P.