Nikoli ne uganete: Čemu služi luknjica na pokrovčku kemičnega svinčnika

Foto: Wikimedia Commons

Številni te podrobnosti na pokrovčku kemičnega svinčnika, ki so jo uvedli leta 1991, niso niti opazili. A to je bila hkrati novost, ki je reševala življenja.

Verjetno ste že kdaj opazili majhno luknjico na vrhu pokrovčka vašega kemičnega svinčnika. Morda takrat, ko ste bili pred kakšnim testom pod stresom in ste ga za sprostitev malo ‘grizli’. Bi verjeli, če bi vam nekdo rekel, da je ta luknjica narejena z razlogom in da je rešila življenje več sto otrok in morda tudi kakšnega odraslega? O novosti, ki je reševala življenja, piše Večernji list.

Za kaj točno gre?
Uspešno podjetje s pisali BIC je leta 1991 uvedlo na videz majhno spremembo na pisalih. Številni te premišljene podrobnosti niso niti opazili, a dejstvo je, da so majhne stvari, med katere sodijo tudi pokrovčki svinčnikov, priljubljen predmet, ki ga predvsem otroci, če jim pride pod roke, radi denejo v usta. Poskusijo namreč vse, kar se da, in to je lahko še kako nevarno.

No, v primeru, da bi ta pokrovček zašel v sapnik, bi bil brez luknjice na vrhu pokrovčka otrok ali odrasel v veliki nevarnosti. Luknjica namreč omogoča, da lahko oseba še vedno diha in jo lahko še pravočasno pripeljejo do ambulante.

Bizarno, boste rekli. Morda. A je vseeno bolje, da luknjica je, kot da je ne bi bilo.

B. O.