fbpx

Nocoj ne spreglejte podelitve oskarjev. Evropski filmi letos hollywoodske postavili povsem v senco.

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo nocoj po krajevnem času v Los Angelesu 88. podelila prestižne nagrade oskar. Podelitev bo vodil temnopolti komik Chris Rock. Izrazitega favorita za oskarja za najboljši film leta tokrat ni, ponovno pa presenečajo kvalitetni filmi, ki se potegujejo za oskarja za tujejezični film.

Filmu Povratnik napovedujejo zmago, saj je nominiran kar 12-krat. V igri za oskarja sta tudi režiser Alejandro Inarritu in igralec Leonardo DiCaprio. Poleg Povratnika so v tekmi za oskarja za najboljši film še Velika poteza, Most vohunov, Marsovec, Soba, V žarišču in Pobesneli Maks: Cesta besa in romantična drama Brooklyn.

Hollywoodski izbranci pa prepogosto ostajajo v senci odličnih tujejezičnih filmov, ki se običajno odlikujejo po zgodbah iz etnično in rasno zelo različnih okolij, kjer je moč zaznati utrip duše nekega naroda.

Pet deklet – divjih kot čreda mustangov
Za oskarja za tujejezični film so nominirani danski film Vojna, madžarski film Savlov sin, kolumbijski film Embrace the Serpent, jordanski film Volk in v Turčiji posnet francoski film Mustang. Slednji je prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven. Zgodba pripoveduje o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.

“Mustang je divji konj, ki čudovito simbolizira mojih pet ognjevitih in neukrotljivih junakinj. Celo njihovi lasje spominjajo na konjsko grivo in v vasi delujejo kot čreda mustangov, ki si utira pot. Tudi zgodba se premika hitro kot mustang, po katerem je dobila ime, galopira proti cilju in ta energija je prisotna v samem srcu filma,” je svoj prvenec slikovito opisala režiserka Deniz Gamze Ergüven.

STA, V. V.