fbpx

Noma v Mehiki – gre res za najboljšo uživaško izkušnjo v življenju?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/restaurant-noma-gm458137185-17488067

Koliko ste pripravljeni plačati za najbolj oblegano restavracijo v mestu? V skritem kotičku, kjer je tisto, kar je najtežje dobiti  – dostop, šteje prav vsak cent – za 750 dolarjev bodo vaše brbončiče v Nomi “oskrbovane” s kar 15-hodnim menijem.

Noma je bila v lanskem decembru razprodana v pičlih treh urah – vsi tisti, ki se za svojo vstopnico niso takoj postavili v čakalno vrsto, so žal ostali praznik rok. To pa ni bil le enkraten dogodek  priljubljenost kulinaričnega bisera namreč še kar narašča.

Zakaj Noma?
Omenjena restavracija je ena izmed najboljših na svetu, če ne celo najboljša (in to dobesedno), saj je bila že kar štirikrat izbrana za najboljšo restavracijo sveta. Rene Redzepi, vodja in glavni kuhar restavracije, tako še naprej vztraja pri projektu, ki ga je začel pred nekaj leti, čeprav nekateri menijo, da so v deželi, kjer se domačini komaj prebijejo iz dneva v dan, tako dragi meniji nekaj nedopustnega.

Redzepi se kritike ne boji in celo dodaja: “Na tem mestu tako ali tako ne bomo ostali dolgo – po najrazličnejših državah sveta namreč potujemo, da bi se od njih lahko kar največ naučili.”

Kako poteka priprava?
Redzepijevi kuharji so strokovno podkovani – gre za šolane kuharje z najrazličnejših koncev sveta. Pomembno je tudi poudariti, da se ekipa, preden se odpravi na potovanje, temeljito poduči o zgodovini, kulinariki, lokalni pripravi in dobavi hrane ter tradiciji okolja, v katerega vstopa.

Zanimivo je, da je bilo skoraj vse, kar ponuja mehiška Noma, narejeno v Mehiki  celo stoli, mize, posode in pribor. Ko se bo ekipa odpravila na novo potovanje, bo vse našteto seveda prodala.

Au revoir!
Če ste si Nomo želeli obiskati v Mehiki, ste žal prepozni – restavracija svoje prostore trenutno odpira v Kopenhagnu. Trenutno že pripravljajo ekskluzivne dogodke za prihodnost, Redzepi pa si želi tudi, da bi bilo v prihodnosti še več takšnih kulinaričnih potovanj.

Se nam torej morda obeta prihod Nome v Slovenijo?

S. E.