fbpx

Nora ptica, ki povzroča težave, se je vrnila

(Foto: iStock)

V nemško vas Glambeck se je vrnil samec štorklje Ronny, ki je lani poškodoval številne avtomobile in okna. Lokalne oblasti so že potrdile prihod ptice, ki je s svojim uničevanjem zaslovela po celotni Nemčiji.

“Čisto nič se ni spremenil,” je povedala vodja lokalne skupnosti Hilda Peltzer – Blase, ki je dodala, da je Ronnyja že videla na svojem vrtu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Lani je štrk s svojim dolgim oranžnim kljunom več mesecev uničeval strehe avtomobilov in okenska stekla v vasi, v pretežno kmečki nemški zvezni deželi Brandenburg. Ljudje so tako okna in druge površine, ki bi jih Ronny lahko poškodoval, začeli prekrivati z odejami. Pred zimo je odletel v južne kraje, tako da so imeli ljudje pozimi mir pred njim.

Strokovnjaki njegovo agresijo pripisujejo prekomernemu paritvenemu vedenju oziroma hormonom. Tako naj bi Ronny v svojem odsevu na avtomobilu ali oknu videl svojo konkurenco. Lani je namreč napadal tudi druge pare štorkelj. V Nemčiji je sicer večina drugih štorkelj dobrodošla, saj jim ljudje celo pripravijo gnezda, kjer se lahko namestijo s svojimi mladički.

J. F., STA