fbpx

Nova naprava, ki ščiti ženske pred posilstvom

Foto: iStock

Žrtev posilstev in spolnih napadov je vsako leto več. Sedaj so razvili pripomoček in aplikacijo, ki v primeru napada sproži alarm in sporoči lokacijo. Na voljo je tudi tihi alarm, ki bo žrtve ščitil pred domačim nasiljem.

Podjetje Roar for Good je svoje delovanje usmerilo v prepečevanje spolnih zlorab. Število teh se namreč vsako leto veča predvsem med ženskami, pa tudi med moškimi in otroci. V podjetju so zato zasnovali produkt Athena, metaforično poimenovan po grški boginji modrosti in poguma. Athena je zasnovana z namenom, da preprečuje spolne napade.

Majhna, a močna naprava
Athena je majhna naprava v velikosti nekaj centimetrov, ki ima ugrajen Bluetooth čip z nizko porabo energije, ki je lahko povezan s pametnim telefonom ali telefonsko linijo. V primeru napada žrtve sprožijo napravico, ta pa začne oddajati zvočni alarm. Istočasno naprava sporoči žrtvino lokacijo na telefon prej izbrane osebe za nujne primere. Naprava je izdelana z majhno zaponko in je primerna za uporabo na več načinov, zaradi prijetnega dizajna pa je uporabna tudi kot obesek na verižici.

Foto: Facebook ROAR for Good

Foto: Facebook ROAR for Good

Povod za napravo potovanje po Južni Ameriki
Soustvarjalka Athene Yasmine Mustafa je idejo za izdelavo te naprave dobila na potovanju po Južni Ameriki.”Potovanje je bilo izjemno, vendar sem na vsakem mestu poslušala zgodbe o spolnih napadih na ženske. Ko sem prišla s potovanja, pa je piko na i dodal še dogodek, ki se je zgodil skoraj pred mojimi vrati. Sosedo so zunaj napadli, posilili in pretepli,” je povedala za Mashable.com.

Prednost naprave je, da se ne nosi na zapestju
Ker solzivci in elektrošokerji v javnosti niso tako dostopni, predvsem pa z njimi ni dovoljeno potovati z letalom, se je Mustafa odločila narediti primernejšo in varnejšo napravo. Atheno je nemogoče uporabiti kot orožje na žrtvi. Glavna prednost te naprave je, da se je ne nosi na zapestju. ”Obiskali smo veliko tečajev samoobrambe in ugotovili, da je zapestje najmanj primerno mesto za varnostne naprave, saj ima tako žrtev zgolj eno roko, da to napravo aktivira. Zato Athena ni zasnovana kot zapestnica,” je pojasnila soustanoviteljica.

Možnost tihega alarma: preprečevanje domačega nasilja
Athena pa ima tudi možnost sprožitve tihega alarma, ki zgolj sporoči lokacijo napada izbrani telefonski številki in ne sproži zvočnih signalov. Taka vrsta alarma je uporabna predvsem za preprečevanje domačega nasilja. Čeprav je Athena namenjena za ženske, jo lahko uporabljajo tudi otroci, moški in starejši. Trenutno je na voljo v treh barvah, načrtujejo pa tudi izdajo luksuzne izdaje, da bi napravo približali čim širši množici ljudi.

M. G.