fbpx

Nova raziskava: Psi lahko zavohajo covid-19 tudi po 18 mesecih od okužbe

Foto: posnetek zaslona

Analize tujih raziskav so dokazale, da psi lahko izredno natančno zavohajo simptome raka in drugih bolezni, sodeč po nedavni študiji pa lahko zaznajo tudi prisotnost  koronavirusa, ki povzroča covid-19.

V študiji, objavljeni v reviji Plos one, ki temelji na manj obsežni študiji iz leta 2020, so bili psi francoskih gasilskih enot in ministrstva za notranje zadeve ZAE usposobljeni za prepoznavanje vonja spojin, povezanih s SARS-CoV-2 v vzorcih človeškega znoja. Pasji voh je tisočkrat močnejši od človeškega, raziskovalci pa ugotavljajo, da lahko zavohajo celo prisotnost različnih bolezni. Raziskovalci, ki so raziskovali, kako natančno psi lahko zavohajo prisotnost virusa SARS v človeškem znoju, so to testirali pri 350 ljudeh in njihovem znoju. Raziskava je potekala v Parizu, približno tretjina ljudi pa je bila pozitivna na PCR-testih.

Sposobnost zaznavanja pozitivnih vzorcev psov je bila 97-odstotna, medtem ko je bila njihova splošna specifičnost (njihova sposobnost, da ugotovijo, da je vzorec negativen) 91-odstotna. To postavlja diagnostične zmogljivosti psov v isto kategorijo kot teste PCR z zlatim standardom, pravi soavtor študije Dominique Grandjean, profesor na francoski šoli za veterino Alfort, ki je povedal, da je skoraj vsakega psa v nekaj tednih mogoče usposobiti za to vrsto odkrivanja, učinkoviti pa bili enako kot PCR-testi. S tem bi olajšali delo zdravstvenega osebja, hkrati bi bil postopek cenejši, saj bi pse lahko namestili tja, kjer je velika gneča, kot so letališča ali konferenčni prostori, ali na druga mesta, kjer tradicionalno testiranje ni splošno dostopno, da bi zavohali pozitivne primere. Lahko bi jih uporabili tudi za testiranje ljudi, ki se ne odzivajo dobro na invazivne nosne brise, kot so tisti z avtizmom ali nevrodegenerativnimi boleznimi, poroča Time.

Prisotnost virusa lahko zaznajo tudi po 18 mesecih od okužbe
O konceptu testiranja s psi so že poročali na Finskem in v ZDA, kjer je bila dokazana 98-odstotna natančnost pri zaznavanju covida-19. Po poročanju Time lahko psi zaznajo tudi virusne spojine v znoju celo do 18 mesecev po tem, ko so zboleli. Sicer ni še pojasnjeno, zakaj se pri nekaterih ljudeh kronični simptomi razvijejo tako pozno, vendar obstaja nekaj hipotez, da je to zaradi razmnoževanja ostanka virusov v telesu, ki povzročijo trajne težave. Psi po novem odkritju lahko prispevajo k znanstvenemu razumevanju stanja in potrdijo izkušnje bolnikov. Številni bolniki z dolgotrajnim covidom si prizadevajo za ustrezno oskrbo, ker ne morejo dokazati, da so imeli covid-19, zlasti če so zboleli v zgodnji fazi pandemije, preden je bilo testiranje splošno dostopno, psi pa zdaj to lahko dokažejo.

Tanja Brkić