fbpx

To je seznam desetih najbolj znanih izobčencev, ki čakajo na vrnitev na Twitter

Foto: Twitter

Elon Musk bo verjetno dovolil vrnitev tistih, katerih stališča je prejšnje vodstvo družbenega omrežja ocenilo kot “nevarna za človeštvo”. Sky News je sestavil seznam desetih najbolj znanih izobčencev, ki čakajo na vrnitev na Twitter: med njimi je seveda najbolj znan Donald Trump, eden izmed njih pa je prepričan, da svet vodijo plazilci oziroma reptili. Novinar in kolumnist Benny Johnson je Musku poleg Trumpa sicer predlagal nekatera druga imena, po njegovem mnenju bi se morali vrniti Project Veritas, James O’Keefe, Babylon Bee, Steve Bannon, Marjorie Taylor Greene, Carpe Donktum in ALX. Ob tem je še zanimivo, da ima Vladimir Putin še vedno aktivna dva uradna računa, Twitter tudi ni odstranil iranskega vrhovnega voditelja Alija Hameneja niti po tem, ko je platformo uporabil za pozivanje k genocidu.

Potem ko je Elon Musk kupil Twitter, naj bi bil Donald Trump dobrodošel nazaj na družbeno omrežje, ki mu je, dokler ga niso izgnali, služilo kot glavna platforma za izražanje stališč. Musk je že dejal, da bo “razveljavil nespametno prepoved gospoda Trumpa.” Trump je sicer doslej zavračal zamisel o vrnitvi. Poleg najbolj znanih med prepovedanimi bo Twitter verjetno omogočil vrnitev drugih izobčenih z družbenega omrežja vključno s še devetimi ljudmi, katerih pogledi so bili ocenjeni kot nevarni za dobrobit človeštva. Sky News je sestavil seznam desetih odmevnih izobčencev, ki bi se zaradi Muskovega mnenja, da je družbeno omrežje preveč restriktivno, lahko kmalu vrnili na Twitter. Novinar in kolumnist Benny Johnson je Musku sicer predlagal nekatera druga imena.

Katie Hopkins naj bi bila druga od deložiranih, ki bi se lahko vrnili. Hopkinsovo so obtožili, da spodbuja rasno sovraštvo, ker je kritizirala gibanje Black Lives Matter. Suspendiran je bil tudi uporabniški račun Georgea Zimmermana, ki je leta 2012 ustrelil temnopoltega najstnika Trayvona Martina in je bil pozneje oproščen vseh obtožb. Na družabnem omrežju je kritiziral Baracka Obamo, pozneje so ga vrgli s Twitterja, ker je platformo uporabil za objavo fotografije gole ženske, ki naj bi bila njegovo nekdanje dekle – dopisal je, da ga je prevarala z umazanim muslimanom. David Icke, teoretik zarote, ki je trdil, da so mobilna omrežja 5G povezana s širjenjem covida, je bil leta 2020 pregnan s Twitterja. Icke tudi verjame, da je božji sin in da svetu vladajo reptili.

Tommy Robinson, nekdanji vodja angleške obrambne lige (EDL), je bil suspendiran že leta 2018, razloga niso sporočili. Robinson, čigar pravo ime je Stephen Yaxley-Lennon, na splošno velja za protiislamskega aktivista, na Twitterju pa mu sledi 400 tisoč uporabnikov. Njegovi podporniki so se zbrali okoli hashtaga #IAmTommy in protestirali proti ukinitvi računa.

Martin Shkreli je bil znan kot človek, čigar farmacevtska družba je ustvarila ogromne dobičke z napihovanjem cene zdravila, ki rešuje življenja. Shkreli, ki je bil izvršni direktor Turing Pharmaceuticals (kasneje Vyere), je dejal, da je na delu kapitalizem in da bo zavarovanje poskrbelo, da bodo ljudje dobili zdravilo, ki potrebujejo. Celo Trump je bil do te poteze kritičen. Shkreli je bil suspendiran iz družbenega omrežja zaradi ciljnega nadlegovanja novinarke Lauren Duce.

Desničarski komentator Milo Yiannopoulos se je po navedbah levičarskih medijev norčeval iz islama, ateizma, feminizma, socialne pravičnosti in politične korektnosti. Leta 2016 je bil trajno prepovedan s Twitterja, potem ko so troli targetirali igralko Leslie Jones iz serije Ghostbusters. Tehnološki urednik ameriškega spletnega mesta Breitbart  je bil obtožen spodbujanja trolov, trajna prepoved pa je privedla do tega, da so njegovi oboževalci tvitali hashtag #freeMilo.

Azealia Banks je znana po svojih prepirih v svetu zabave in žaljivih tiradah na Twitterju vključno z žalitvami proti nekdanjemu članu One Direction Zaynu Maliku. Na koncu jo je platforma leta 2020 suspendirala – potem ko je podala homofobne pripombe proti Perezu Hiltonu in organizaciji za pravice LGBT+ GLAAD, se ni hotela opravičiti in je zapisala: “Tudi če sem homofobna … pa kaj? Še vedno zaslužim več kot ti.”

Alex Jones se je obrnil na medije po zaslišanju v sojenju zaradi obrekovanja 4. oktobra. Ameriški teoretik zarote – ki je ustanovil spletno stran Infowars – je bil pred štirimi leti suspendiran. Jones je znan po trditvi, da so napad na Sandy Hook, eno najsmrtonosnejših šolskih streljanj v zgodovini ZDA, uprizorili aktivisti za nadzor orožja s pomočjo igralcev – čeprav je kasneje priznal, da je bil napad resničen. Na koncu so mu naložili plačilo več kot 900 milijonov dolarjev odškodnine. Leta 2017 je po promoviranju lažne zgodbe “Pizzagate” spregovoril, da je picerija v Washingtonu prizorišče združbe za spolno zlorabo otrok, ki sta jo vodila Hillary Clinton in njen vodja kampanje John Podesta, poroča Washington Post.

Steve Bannon, nekdanji strateg Bele hiše in dolgoletni zaveznik Donalda Trumpa, je bil izbrisan s Twitterja, potem ko je zapisal: “Glavi bi postavil na kocke. Prav. Postavil bi ju na dva vogala Bele hiše. Kot opozorilo zveznim birokratom: Ali se lotite programa ali pa vas ni več.” Pri tem je ciljal na dr. Anthonyja Faucija in direktorja FBI Christopherja Wraya. Telegraph pa medtem opozarja še na nekatere, ki so jim ukinili Twitterjeve račune, med njimi se najdejo nekdanji svetovalec kampanje Donalda Trumpa Roger Stone, Kanye West in David Duke – za razliko od Vladimirja Putina, ki ima dva uradna računa še vedno aktivna. Zanimivo, Twitter tudi ni odstranil iranskega vrhovnega voditelja Alija Hameneja niti po tem, ko je platformo uporabil za pozivanje h genocidu.

Sara Kovač