fbpx

Ob 100. obletnici smrti Janeza Evangelista Kreka bodo opozarjali na njegovo veličino za slovenski narod

Foto: VV

Ob stoletnici smrti duhovnika, politika, sociologa in pisatelja dr. Janeza Evangelista Kreka Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek iz Selc v sodelovanju z raznolikimi institucijami pripravlja niz različnih prireditev v njegovo počastitev. Krekovo leto bo tako zapolnjeno z najrazličnejšimi prireditvami, ki bodo orisali Krekovo delo in njegovo aktualnost.

Andreja Megušar, koordinatorka programa Krekovo leto, je na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v Škofji Loki, poudarila, da Krek sodi med najbolj pomembne osebnosti na področju selškega kot tudi na področju celotnega slovenskega etničnega ozemlja. Po besedah Megušarjeve želijo Kreka ljudem predstaviti kot človeka, ki je bil aktiven na prav vseh področjih. Izpostavila je, da je ena izmed ključnih osebnosti, ki je prisostvovala k oblikovanju družabnega, kulturnega, političnega in gospodarskega življenja na Slovenskem.

Prispeval je k tlakovanju prihodnosti slovenskega naroda
Član Iniciativnega odbora za pripravo Krekovega leta Franc Pfajfar je za Kreka povedal, da je bil zagotovo ena izmed največjih osebnosti slovenskega prostora v tistem času, saj je pomembno zaznamoval družbenopolitično, kulturno in gospodarsko področje, s čimer je pomembno pripomogel k tlakovanju prihodnosti našega naroda. Pri tem je Pfajfar izpostavil Krekovo rahločutnost in ljubezen do sočloveka. Študentski duhovnik Univerze v Mariboru Marijan Kokalj je opozoril na vlogo Kreka pri širitvi krščanske socialne misli med Slovenci.

Novinarska konferenca o Krekovem letu. (Foto: STA)

Novinarska konferenca o Krekovem letu. (Foto: STA)

Iz Krekovega delovanja se lahko veliko naučimo tudi danes
Krek si je med drugim prizadeval za uveljavitev ženske volilne pravice in se boril za boljši socialni status nežnejšega spola. Posebej se je zavzel za področje izobraževanja Slovencev, saj je bil ustanovitelj prve zadružne šole. Po besedah Kokalja Krek predstavlja pomembnega človeka v svojem času, pa tudi človeka, ki je kot vizionar presegel svoj čas. Dodal je prepričanje, da “Krek predstavlja zelo aktualno osebo tudi v tem času, ko se iz njegovega delovanja lahko veliko naučimo.”

K sodelovanju so povabili vrsto društev in institucij
Koordinatorka programa je poudarila, da se društvo Kreka ne želi spominjati zgolj ob obletnicah, in dodala, da si želi, da bi Krek v slovenski zgodovini končno dobil pravo mesto. Megušarjeva je dejala, da so se z namenom informiranja čim širšega kroga ljudi odločili, da k sodelovanju povabijo vrsto različnih društev in institucij, ki pa ne prihajajo zgolj iz Selške doline. Med sodelujočimi so tako občine Železniki, Sodražica, Komenda in Logatec ter mnoge druge institucije.

Krekovo leto bo v luči pestrega programa dogodkov
Na pobudo Gibanja za otroke in družine bodo Krekovo leto razglasili z uvodno slovesnostjo, ki bo na dan obletnice njegovega rojstva, 27. novembra, na ljubljanskih Žalah. Poleg polaganja venca pa bo sledil tudi pester program dogodkov, katerih glavna nit bodo Krekovi večeri, ki se bodo pričeli 10. decembra. Na teh dogodkih bodo predstavili delovanje Kreka na najrazličnejših področjih in čas, v katerem je deloval. Občina Železniki bo poleti organizirala slavnostno akademijo, ki bo posvečena Krekovemu delovanju, s strani Teološke fakultete pa bo organiziran znanstveni posvet. Maša, ki jo bodo organizirali v Selcih 8. oktobra, bo predstavljala vrh vseh prireditev.

Foto: STA

Foto: STA

N. Ž., STA