Ob mednarodnem dnevu maternega jezika: delež prebivalcev s slovenskim maternim jezikom se od leta 1953 zmanjšuje

Foto: iStock

Na današnji dan na pobudo Združenih narodov obeležujemo mednarodni dan maternega jezika, s čimer so dali prostor prazniku, ki slavi raznolikost in pestrost jezikov na svetu v spomin na študente iz Bangladeša, ki so 21. februarja 1952 izgubili življenje, po tem ko so protestno zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika bengalščine.

V skladu s cilji Unescove Agende 2030 letošnjo temo mednarodnega dne materinega jezika predstavlja kakovostno izobraževanje, jezik/jeziki poučevanja in koristi, ki jih prinaša izobraževanje.

Materinščine enakovredne in enako dragocene
Materinščina predstavlja prvo govorico, ki se jo naučimo od matere, zato ni potrebno posebej poudarjati, da ima posebno čustveno vrednost. V njej se vsekakor najlažje in najbolj precizno izražamo.  Jezikoslovci si po navedbah Statističnega urada Republike Slovenije niso enotni pri tem, koliko različnih govorjenih jezikov je na svetu. Številke se gibajo med 4.000 in 10.000, pri čemer je potrebno poudariti, da pri tem narečja niso upoštevana. Nekateri izmed jezikov materinščino predstavljajo tudi do petdeset do več milijonom ljudi, nekateri pa manjšemu številu govorcev kot velja v primeru slovenščine. Ne glede na to pa so materinščine ne glede na število govorcev enakovredne in enako dragocene.

Foto: iStock

Demografski podatki zadnjih devetih let kažejo, da je raznolikost materinščine med slovenskimi prebivalci večja kot je bila ta v preteklosti, ob tem pa se delež prebivalcev s slovenskim maternim jezikom vse od leta 1953 dalje zmanjšuje. Popis prebivalstva je razkril, da smo od leta 2002 zaznali več kot 40 različnih materinščin, namreč vsako leto se je k nam priselilo od 10.000 do 30.000 ljudi, skoraj polovica pa je bila tistih iz nekdanje Jugoslavije, vsi pa prihajajo iz okrog 30 različnih držav. Tako lahko sklepamo, da imamo v Sloveniji poleg slovenskega še 50 drugih maternih jezikov. Dejstvo je, da je le na nas Slovencih, da ohranjamo in spoštujemo slovenščino, ker če je ne bomo mi, je ne bo nihče.

N. Ž.

 • Silka

  Če nebi bilo tako kot ste napisali v naslovu tega članka, Jankovič v Ljubljani nikoli nebi bil župan in nikoli se mu niti sanjalo nebi o kakšnem Mercatorju ali “Pozitivni Sloveniji”. Ali na kratko v Ljubljani imajo ići po krvi in materinščini večino.

 • ponosen_Slovenec

  Žal je tako, do leta 1918 smo bili v Avstro-Ogrski in smo imeli italijansko manjšino in nemško manjšino, pa vendarle smo bili v večini Slovenci hkrati pa sta obe manjšini spoštovali našo kulturo in se ravnali po naših pravilih.
  Žalostno je gledati, kot da sem manjšina v lastni državi ter da uporaba slovenščine v državi pada. Zelo, zelo žalostno. Kamorkoli pridem so nekje osebe, ki se pogovarjajo med seboj: “alo brate, jebem ti mater, kurac”. ŽALOSTNO. Pa nimam nič proti nikomur, ampak morali bi uporabljati le naš jezik, našo kulturo, našo vero.

  • Goran Hvala

   Nimas nic proti nobenmu potem pa dodas da bi morali uporabljati le vas jezik kulturo itd…;-)

   • Slovenec 33

    Ne dojemaš
    Mi je jasno, da kot topoumni produkt usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma ne moreš dojeti pomena patriotizma za Slovence, ampak svoj patriotizem pa dobro dojemaš, vidim.
    Veš to je definicija za podlega okupatorja.
    Če si prišel v goste, je tvoja dolžnost spoštovati staroselske navade in ne posiljevati ljudi s svojimi.
    Je pa res, da si morda potomec verskih blaznežev, ki so izvajali genocid nad slovenskimi rodoljubi in nas na to opominja nad 600 morišč po slovenskih deželah in ki še danes vzdržujejo s pomočjo veleizdajalcev slovenskega naroda okupacijo slovenskih dežel.

   • bodvid

    Tako je normalno po vsem naprednem svetu.

   • ponosen_Slovenec

    Ti prideš v tujo hišo in se obnašaš po pravilih lastnika, NE prideš v tujo hišo igrat nekega šefa kot da si jo lastiš, medtem ko te lastnik iz dobre volje sprejme in ti pomaga.

  • JohanT

   Na žalost nimamo v slovenščini učinkovitih kletvic

   • RATATA

    Kuga da ne matkurba zafukana!!!

    • JohanT

     Se opravičujem, v zasavju ste glede tega svetla izjema

     • RATATA

      Nč hudga JohanT, saj imaš prav.
      Kaj praviš na to, če bi morda lahko mi kaj pripomogli, da bi ostale Slovence, ki po južnjaško preklinjajo, inštruirali in jim ponudili res grde slovenske kletvice. Par mi jih je ustno izročila hči jamomerca – mamica mojega očeta.

     • JohanT

      Mislim, da nas starih klipanov (ki smo bili še v JLA) ne bo mogoče prevzgojiti, mlajše bi pa lahko.

     • RATATA

      Klipan bi lahko bil ventilar … kot tiso npr. 16 v.

    • pajot

     Najbolj všeč mi je bila tista: “Ej,kamerad,si ti že kdaj ljetu pa srou?” Sicer ni kletvica,je pa učinkovita za vcepljanje strahu.

     • RATATA

      Ja, za nas z domišljijo, ki si lahko nazorno predstavljamo posledico so takšne kar oprijemljive.
      Men je stara mama mdr. velikrat rekla, da me bo na guobc usekala, da bom štrnajst dni po hrbtu gledu.
      Slovnično ni pravilno, trpel pa bi, če bi se me res odločila tako kaznovati. Hvala bogu, da ni premogla jajc.

   • Matija

    300 kosmatih medvedov, pejt u maloro, 300 hudičev, matkurba, vraga, pejt se srt,…

  • čips

   Lej svet in mladi se vrtijo naprej in imajo pac neke svoje izraze,kar razumem in toleriram ampak ne razumem,nocem razumet in striktno ne poslusam in gledam na tv ali radiu nic in nikogar, sploh politikov in novinarjev,ki govorijo neko bosansko- slovenscino… pa brez zamere bosanci. Zelo rad pa slisim slov. narecja.

 • tasilo

  Kaj bo rekel zadnji Slovenec na smrtni postelji?

  “Eto, odoh i ja …”

  • RATATA

   Ne okreći se sine!

  • MižekFiga

   Reku bo: “Zadnji ugasne luč” ob končnem izhodu iz Jugovine!
   Nepotrebno jugovinsko smrtno posteljo. pa smo že zdavnaj uničili, ker je bila za ddr. Kučana prevelika.

 • Anton

  Obalo so preplavili šiptarji srbi in bošnjaki. Slovenci tam raje govorijo italjansko.

  • Steiermark

   Slovencev je na obali , ravno za vzorec, praktično jih ni, ker prevladuje jugosrbsko bosanski ološ, ki še tistim par Slovencem (italjani so pa itak samo oni z ić – ich in se bratijo z balkanci) grenijo življenje ter oni dodeljujejo pravice, seveda sebi……

 • Slovenka

  Vprašanje: ali kdo ve, smo dobili urad za jugoslovanske narode ali ne? Vse je sumljivo tiho.

  • samotoje

   Ne bo jim uspeli, to je Jelovica, pardon, Ustavno sodišče.

  • MižekFiga

   Mrtvašnica za balkanske jezike v Sloveniji deluje.

 • Aton

  Kaj bi z materinščino, ko pa imam dva očeta.

 • tarantela

  Lahko smo zadovoljni, da je tako, kot je. Med drugo vojno je okupator prepovedal slovenščino v javnosti, še prepevanje slovenski pesmi je bilo prepovedano. Ampak o tem na tem portalu ne bojo nič napisali!!!

  • antimur

   Pojdi v Fužine, jih boš dobil po pizdi, če boš uporabljal slovenščino in takšnih krajev po Sloveniji je ogromno. Bo potrebna temeljita čistka, v kolikor želimo ohraniti svoj jezik in identiteto.

 • Slovenka

  No, pa poglejmo. Zakaj levakar in ne levičar? Ker so levičarji kljub mnogim napakam tudi kaj koristnega naredili, borili so se za pravice zaposlenih, za splošno volilno pravico, za enakopravnost žensk, za dostopnost šolstva in zdravstva. Kar je res, je res. In še to, kar povojni komunistični oblasti priznavam, čeprav s stisnjenimi zobmi. Slovenija je imela znotraj SFRJ bistveno več samostojnosti kot v kraljevini SHS.

  To, kar se danes v Sloveniji razglaša za levico, to ni. To so levakarji, najbolj prostaški in zlohotni poganjek nekdanje, v veliki meri dobro izobražene, inteligentne in neverjetno spretne levice. Ta psevdo-levica, ki sedaj vlada, seje zlo po Sloveniji.

  Kako naj poimenujem cvetke, ki so se privlekle na portal in sedaj sitnarijo kot razvajeni otroci , ko njihove potrebe niso že prvi hip zadovoljene. Ne prija jim izraz levakar? A to, kar pišejo po raznih forumih o Janši in o vseh, ki se upajo izpostaviti v smisli desne usmerjenosti, pa je vse poosebljena milina?

  Že vem, naj bodo ‘levičarji’, ti pa nežni ‘levičarski’ duši le povej, kar ji gre.

  • Ana Job

   Tole si pa vrhunsko napisala, sem si še enkrat prebrala! Se strinjam z vsem! Provokatorji so se pojavili in sčasoma jih bo minilo, ne skrbi.

 • RATATA

  EH

 • Slovenka

  To.

  • Ana Job

   Dajmo zbrisat o Slovencu.

   • Slovenka

    Prav, naredi, kot se ti zdi.

   • Slovenka

    Mislim, da te nisem čisto prav razumela. Predlagaš, da zbrišem nekaj svojih zapisov? Javi se.