fbpx

Oče rock’n’rolla, Chuck Berry, praznuje 90. rojstni dan

Chuck Berry (Foro: epa).

Legendarni ameriški glasbenik in tekstopisec Chuck Berry, ki mu nekateri pravijo kar oče rock’n’rolla, praznuje 90. let. Po njegovi zaslugi je bila električna kitara sprejeta za eno osrednjih glasbil te zvrsti. Iz njegove glasbe so črpale  navdih tudi največje pop in rock zasedbe, med njimi The Beatles, The Rolling Stones in The Beach Boys. Med igranjem se povezoval z občinstvom in glede na njegove odzive ustvarjal pravo atmosfero ter skladbe. 

Rodil se je  kot Charles Edward Anderson na današnji dan v St. Louisu v Misuriju.  Najprej je od leta 1953 igral s svojim triom po nočnih klubih rojstnega mesta, leta 1955 pa je s skladbo Maybellene v Chicagu osvojil mlade, ki so se začeli navduševati nad novim glasbenim slogom – rock’n’rollom.

Morda vas o rock’n’roll zvezdnikih zanima kaj več: Rock’n’roll zvezdnik Jerry Lee Lewis praznuje 80 let

Posluh za občinstvo ga je pripeljal do izjemnih uspehov, tako je postal idol ameriške pop kulture. Najbolj so zaslovele skladbe Maybellene ter Johnnie B. Goode in Memphis, s  katerimi je postal najpomembnejši rock’n’roll komponist in izvajalec.

Berryjev glasbeni vzpon
Druge zelo pomembne Berryjeve uspešnice so tudi Sweet Little Sixteen, Roll Over Beethoven, Brown-Eyed Man in Too Much Monkey Business, ki govorijo o vsakdanjem življenju, ritem pa je energičen, kot se za rock’n’roll spodobi. Zanimivo je, da ga je sprva poslušala predvsem belopolta, najstniška publika, leta 1972 mu je prvič in zadnjič uspelo osvojiti vrhove glasbenih lestvic s skladbo My Ding-A-Ling.

Berryjeve skladba tudi v vesolju in njegovo ime v dvorani slavnih rock’n’rolla
Barryja so počastili za prodornost v rock’n’rollu tako, da so njegovo skladbo Johnhy B. Goode priložili drugim podatkom  o človeški civilizaciji, kar so naložili na ameriško vesoljsko sondo Voyager 1. Je tudi eden prvih glasbenikov, ki je postal član dvorane slavnih rock’n’rolla ob njenem odprtju leta 1986.

Najvidnejši nagradi
Nagrade, ki jih je za svoje dosežke prejel, so grammy za življenjsko delo leta 1984 in nagrada polar leta 2014.  Žirija je tedaj zapisala: “Vsak rif in solo, ki so ga rock kitaristi zaigrali v zadnjih desetletjih, vsebuje DNK Chucka Berryja.”

Njegov ritem izdaja njegovo življenjsko moč
Glasbenik je redno koncertiral do 80. let minulega stoletja, nato pa redkeje. Med letoma 1996 in 2014 je vsak teden nastopal v lokalu v St. Louisu. Leta 2008 se je podal na evropsko turnejo, leta 2011 pa se je med koncertom v Chicagu onesvestil zaradi izčrpanosti. Živi v mestu Ladue v Missouriju, blizu svojega rojstnega kraja.

A. B., STA