Odkrili daleč največjega dinozavra vseh časov

Okostje titanozavra; Foto: epa

Kako poješ za tovornjak hrane na dan, brez da bi kaj prežvečil? Kako lahko hodiš po prstih, če si dolg toliko kot štirje avtobusi? Kako se razmnožuješ, če tehtaš 70 ton? Znanstveniki se vse to resno sprašujejo, potem ko so odkrili daleč največjega dinozavra vseh časov.

Leta 2014 se je argentinski kmet odpravil na polje iskat izgubljene ovce. Ko jih je našel, se mu je zazdelo, da je skala, na kateri je bila ena od ovc, precej nenavadna. Kmet se je vprašal, ali bi kaj tako orjaškega lahko bila kost, in poklical znanstvenike. Ko so ti ugotovili, da je “skala” v bistvu tri metre dolga kost, je postala ta kmetija eno izmed najpomembnejših paleontoloških najdišč v zadnjih sto letih.

Po 40.000 urah dela so zakričali “Heureka”
Paleontologi so po 40.000 urah dela in izkopavanj prišli do neverjetnega zaključka. Ne samo da je bil ta orjaški rastlinojedi dinozaver nova vrsta, ampak je bil tudi nekajkrat večji od vseh prej odkritih. Ekipa znanstvenikov je odkrila, da je na istem mestu poginilo kar sedem teh živali, in sicer pred 101,6 milijoni let.

Nanovo odkriti dinozaver spada v vrsto sauropodov – velikih rastlinojedih dinozavrov z dolgimi repi in vratovi. Če ste bili kdaj v londonskem prirodoslovnem muzeju, je v sprejemni dvorani razstavljeno okostje sauropoda. Podvrsta sauropodov pa so titanozavri, ki so, kot namiguje ime, pravi orjaki. Južna Amerika je z njihovimi fosili še posebno bogata. Do sedaj so odkrili okostja mnogih, poimenovali pa so jih kar po tamkajšnjih krajih in državah. Tako imamo danes Puertozavre in Argentinozavre.

Pri tem dinozavru lahko z gotovostjo trdimo, da je bil največji
Pri prejšnjih primerih titanozavrov je bilo odkritih le okoli 20 kosti, pri tem odkritju pa več kot 200. Zaradi tega so lahko znanstveniki naredili zelo natančno rekonstrukcijo okostja, poroča The Guardian. Ocenjujejo, da je bil ta dinozaver dolg 37 metrov, tehtal pa naj bi kar 70 ton, kar je toliko kot 15 afriških slonov skupaj. Zaenkrat velja za največjo žival, ki je kdajkoli hodila po Zemlji. Na najdišču pa so našli tudi 80 ogromnih čekanov neznane mesojede živali, kar kaže na to, da so ti nežni orjaki umrli nasilne smrti.

Aleksander Rant