fbpx

Odkritje: Seksi oblačila prispevajo k inteligentnemu videzu

Foto: EPA

Ženske so lahko s seksi oblačili videti bolj inteligentne, kot bi bile sicer, v najnovejši študiji ugotavljajo psihologi. Ugotovitve študije so v diametralnem nasprotju z večino rezultatov preteklih študij, ki so ugotavljale, da seksi oblačila ženske “poneumijo”. Raziskovalci tako na podlagi rezultatov sklepajo, da se stereotipi o ženskah spreminjajo. 

Raziskovalca Rachael Worrell in Alfredo Gaitan z Univerze v Bedfordshiru sta 64 dodiplomskim študentom, starim 21 let, pokazala fotografije fotomodelov, starih nad 30 let. Fotomodeli so bili oblečeni v bolj ali manj seksi oblačila, študenti pa so jih morali oceniti v šestih kategorijah. Kategorije so vključevale zvestobo, osebnost, moralo, željo po spolnem odnosu in ekonomski status.

“V nasprotju z našimi pričakovanji se je izkazalo, da so se ženske, ki so bile bolj seksi oblečene, boljše odrezale v kategoriji inteligenca kot zvestoba,” so raziskovalci povedali na predstavitvi odkritij študije na konferenci britanskega psihološkega združenja, piše DailyMail. Oblačila niso imela pomembnega vpliva na druge kategorije. “Mislimo, da je še vedno veliko negativnih stereotipov, a lahko kljub temu rečemo, da ljudje vidijo ‘seksi’ videz bolj pozitivno, kot so ga nekoč,” je povedal Gaitan, eden izmed raziskovalcev.

Foto: EPA

Foto: EPA

So lepši ljudje bolj uspešni?
Do podobnega odkritja so prišli raziskovalci z Univerze St. Andrews, ki so celo odkrili, da ženske, ki se oblačijo “seksi”, izžarevajo inteligentnejši videz.

Ekipa raziskovalca Seana Talamusa je odkrila, da ljudje na splošno zaznavajo, da so ljudje z bolj privlačnimi obraznimi potezami videti bolj inteligentni. Študija seveda ni odkrila nobene povezave med privlačnim obrazom in akademsko uspešnostjo.

Ž. K.