fbpx

Oglejte si cerkev, ki je zgrajena iz več kot 40 tisoč okostij

Vsi ljudje z mračnim okusom boste ob obisku te cerkve prišli na svoj račun. Bogato okrašena cerkvena stavba z lestenci iz kosti, kelihi iz kosti kolkov in tisoče lobanj v vsakem kotu prostora. Majhna katoliška cerkev Sedlec Ossuary na Češkem je s svojim grotesknim izgledom posvečena spominu na tisoče umrlih za črno kugo v 14. in 15. stoletju.

 V majhno mestece Sedlec 80 km vzhodno od Prage so romarji iz Jeruzalema z mesta, kjer je bil Jezus križan, prinesli nekaj zemlje. To “sveto zemljo” so potresli po pokopališču, ki se je držalo cerkve, in kmalu se je glas o tem razširil po vsej Češki, pokopališče v Sedlecu pa je postalo eno izmed najbolj popularnih daleč naokoli.

Črna kuga pomorila tisoče ljudi
Tradicija množičnih pokopov na tem pokopališču se je nadaljevala v času, ko je v Evropi začela moriti črna kuga – v 14. stoletju je bilo tukaj pokopanih več kot 30 tisoč njenih žrtev iz osrednje Evrope, vojne tega časa pa so v Sedlecu dodale še vsaj 10 tisoč pokopanih.

Ker je na pokopališču zmanjkovalo prostora za pokop, je v začetku 15. stoletja tamkajšnji menih dobil nalogo, da izkoplje okostja in jih naloži v cerkev. V naslednjih stoletjih je cerkev doživela nekaj prenov, a ogromen kup kosti je ostajal v njeni notranjosti.

Leta 1870 je rezbar František Rint dobil nalogo, da naj te kosti uredi in jih vključi v podobo cerkve. Po poročanju zgodovinarjev je skupno število okostij ocenjeno na približno 40–70 tisoč. Tako je nastala mrtvaška podoba cerkve, ki je za obiskovalce odprta vsak dan z izjemo predbožičnega večera. S svojo grozljivo podobo privabi okrog 200 tisoč obiskovalcev letno.

A. D.