fbpx

Zakaj imajo pari s sinovi več možnosti, da ostanejo skupaj

Foto: iStock

Podatki kažejo, da imajo pari s sinovi več možnosti, da ostanejo skupaj, kot tisti, ki jih nimajo. Prav tako so manj nagnjeni k ločitvam.

Ugotovitev, da se bo moški prej poročil s partnerico in ostal v zakonu, sta že pred desetletjem predstavila profesorja Gordon Dahl in Enrico Moretti z univerz Berkeley in San Diego. V analizi pišeta, da so moški bolj nagnjeni k zakonu, že ko v fazi nosečnosti ugotovijo, da bodo postali starši fanta. Prav tako so manj nagnjeni k ločitvam, če je prvi otrok moškega spola. V primeru ločitve pa imajo moški s sinovi več možnosti, da dobijo skrbništvo nad otrokom, medtem ko za ženske s hčerami obstaja manj možnosti, da se bodo ponovno poročile, piše britanski časnik The Economist.

Več fantov živi pri starših
To zanimivo razmerje med očeti in sinovi je potrdila tudi ekonomistka Laura Giuliano z univerze v Miamiju, ki je analizirala podatke staršev in otrok, rojenih med leti 1998 in 2000. V svoji študiji je ugotovila, da obstaja veliko večja verjetnost, da se par po rojstvu sina poroči tri leta po njegovem rojstvu, kot če se v zvezi rodi deklica. To kažejo tudi podatki najstniških otrok, ki še vedno živijo pri bioloških starših. Kljub vsemu je razlika med fanti in deklicami relativno majhna. V Ameriki namreč 39 odstotkov deklic, starih med 12 in 16 let, ne živi pri svojih bioloških očetih, pri dečkih pa jih 36 odstotkov ne živi pri očetih.

Moški za fante, ženske nevtralne
Ankete, ki jih izvajajo že od leta 1940, kažejo, da so njihove preference nagnjene v smer želja po moških potomcih. Na vprašanje, katerega spola otroka bi si najbolj želeli, če bi imeli zgolj enega potomca, Američani konstantno glasujejo za moški spol. Razlika med tistimi, ki si želijo fantka bolj kot deklico, je kar 12-odstotna. Tako glasuje največ moških, medtem ko so ženske bolj nevtralne pri izbiri spola.

M. P.