fbpx

To je znameniti pater, ki v avtodomu ob gozdu sprejema prostitutke in odvisnike

Foto: V. V.

Francoski pater Jean-Phillippe je podnevi zaporniški duhovnik, ponoči pa spovednik prostitutk. V pariškem Bulonjskem gozdu vsi poznajo njegov avtodom, ki z odprtimi vrati in odprtim srcem sprejema “prijatelje noči”.  Sočutno, požrtvovalno in brez sodbe. 

Pater Jean-Phillippe je konec februarja preživel v Sloveniji, kjer je radovednim ter srčnim Slovencem in Slovenkam pripovedoval zgodbe zapornikov, odvisnikov in prostitutk, za katere je že leta pogosto edini poslušalec in svetovalec.

V petek je govoril v nabito polni dvorani Mestne knjižnice Kranj, v soboto je bil gost na vikendu za mlade v organizaciji Skupnosti Emanuel, v nedeljo pa je bil gost pogovornega večera v Študentskem domu Vincencij na Taboru v Ljubljani. Mi smo mu prisluhnili v Kranju.

Prostitutka mu je rekla: “50 evrov, tako kot velja za ostale”
Jean Phillippe je odraščal v komunističnem okolju; povedal je, da “te takšno okolje lahko onesnaži”. Izhaja iz nasilne družine alkoholikov. Pri dvanajstih letih ga je spolno zlorabil znanec, nato pa je postal mladoletni prestopnik. A Bog je imel zanj poseben načrt. Postal je duhovnik, ki skrbi za ljudi z obrobja.

“Ko sem prvič šel v ta gozd in se predstavil eni od prostitutk, mi je rekla: “50 evrov, tako kot za vse ostale.” Kasneje sem tja hodil v spremstvu župljanov, potem pa sem srečal bogato vdovo, ki se je odločila, da mi uresniči veliko željo,” je povedal pater Jean-Phillippe. Ta gospa, ki ji je bilo po Božji previdnosti ime kar Angela (de Madame Angel), mu je kupila avtodom, kjer pater spoveduje.

Pater Jean-Phillippe (foto: Nova24TV).

Pater Jean-Phillippe (foto: Nova24TV).

Na prvi spovedi jih je slišal: “Kakšen tepec ste!”

Pater pripoveduje, da mu je najtežje samo biti in ljubiti. Zaveda se, da Jezus od nas ne pričakuje, da moraliziramo, ampak da smo apostoli ljubezni. Skesano prizna, da kot mlad spovednik tega še ni znal udejanjati: “Na spoved je prišlo italijansko dekle z množico hudih grehov. Med drugimi je omenila tudi splav. Bil sem mlad in neizkušen; rekel sem ji, da ji ne morem dati odveze. Ona pa mi je zabrusila: ‘Kakšen tepec ste!'” pove pater Jean Phillippe in doda, da je imela mlada Italijanka čisto prav. “Mladi so bili včasih tako divji, nasilni in vulgarni, da sem zaradi tega na začetku tudi jokal. Na začetku nisem znal ravnati z njihovo jezo, zdelo se mi je, kot da napadajo mene. Treba jih je bilo samo pustiti vpiti in se šele nato odzvati,” je še zapisal v knjigi Duhovnik med prostitutkami.

 

Jean-Phillipe v Mestni knjižnici Kranj (foto: Nova24TV)

Jean-Phillipe v Mestni knjižnici Kranj (foto: Nova24TV)

Evangelj nosi tudi med zapornike
Zakaj se je odločil za delo z zaporniki in kakšno je to delo, je patra vprašal Robert Friškovec, zaporniški duhovnik v Sloveniji, ki je moderiral srečanje s patrom v Kranju. “Šel sem po zaporniškem hodniku, ko me je nek zapornik grobo ogovoril, češ kaj delam tukaj in kdo sem. Vprašal sem ga: ‘Zakaj pa govoriš z mano, nimaš prijateljev?’ Potem je nastala tišina in tišina je nujna,” je poudaril pater in obiskovalcem položil na srce, naj kdaj pa kdaj ugasnejo televizijske sprejemnike, da se s člani družine srečajo v tišini.

Nekoč ga je nekdo vprašal, ali je kristjan na desnici ali kristjan na levici. Odgovoril mu je: “Lahko sem kristjan na desnici ali kristjan na levici. Lahko sem kreten na desnici ali kreten levici. Ni važno, ker vsi hrepenimo po ljubezni. Zakaj torej ne sprejememo Božje ljubezni v obliki Jezusa, ki se nesebično razdaja za nas?”

Vesna Vilčnik