fbpx

Pavle Borštnik se je s knjigo poslovil od mladostnih spominov in vseh srečnih ter tragičnih dogodkov

V Linhartovi dvorani na Viču so v nedeljo, 19. februarja, predstavili knjigo Pavla Borštnika z naslovom Moj čas. Knjiga, ki je izšla pri Založbi Mladika, vsebuje obsežna razmišljanja o dogodkih, ki so usodno vplivali na njegovo t. i. “žrtvovano generacijo”.

Na predstavitvi so sodelovali Jože Možina, zgodovinarka Helena Jaklič in pater Anton Jerman. Iz Clevelanda pa se je s pomočjo elektronskih povezav vključil še avtor, ki je dejal: “Zdi se mi posebno pomembno in v osebno zadoščenje, da se v isti fari, kjer sem bil rojen in krščen, s to knjigo poslavljam od mladostnih spominov in od vseh srečnih in tragičnih dogodkov, ki mi jih je nabralo življenje. Upam, da mi je uspelo napisati svoje spomine, brez nekega neobrzdanega ali celo neopravičenega sovraštva.”

Pavle Borštnik živi v Clevelandu že 67 let. Komaj šestnajstleten se je pridružil četnikom. Izhaja iz liberalnega tabora Slovencev, ki je bil sicer maloštevilen, zato so še bolj pomembna pričevanja o tistem času. Publicist in novinar Jože Možina je ob tem povedal: “S pomočjo takšnih oseb, kot je Borštnik, dobivamo vtis o tem času. Izredno pomembno je, da se ljudje spominjajo, da jih mlajše generacije upoštevajo.”

V dragocenem pričevanju avtor odkritosrčno in kritično obravnava predvojne delitve na liberalce, ki jim je pripadala tudi njegova družina, in klerikalce, življenje v Ljubljani, odnos do okupatorja, revolucionarni teror, razloge za izbiro protikomunističnega tabora in četniškega gibanja v njem, umik preko Soče in razmere v vojaških begunskih taboriščih v Italiji ter Nemčiji.

Obsežen del knjige je namenjen tudi življenju v Ameriki, kjer so slovenski zdomci gojili slovensko kulturo in jezik. Poleg tega avtor od tam nenehno budno spremlja dogajanje v domovini, ves čas upa, da se bo vrnil, a ta up, kot napiše, je pošel in ugasnil, kot bi pošlo voska na sveči.

Aleksandra Jug