fbpx

Pet načinov, kako do kožnega orgazma

Foto: iStock

Poznate tisti občutek kožne mrzlice, tresenja okončin in občutka, da je vaše srce v breztežnosti? Te redke trenutke (neseksualnega) vzburjenja nekateri imenujejo kar kožni orgazem.  

Te občutke največkrat povezujemo z glasbo. Najboljši skladatelji točno vedo, da se s svojimi deli poigravajo s pričakovanji naših možganov, ki reagirajo na napetost, ki vzburja in sproži centre zadovoljstva ter sprošča hormon dopamin. Rezultat je občutek evforije, ki ga spremljajo močne telesne reakcije, vključno s kurjo poltjo, poročajo o zanimivi študiji na BBC.

Pri raziskovanju različnih dražljajev so udeležence v poskusih izpostavili različnim vrstam stimulacije, kot so pesmi, zvok dojenčkovega smeha in šelestenje listja, emotivne slike ter celo masaža glave. Skozi testiranje so jim merili srčni utrip, dihanje in prevodnost kože, hkrati pa so jih sproti spraševali o občutkih.                                                                         

Do kožnega orgazma vas lahko pripeljejo:
glasba: popularne skladbe, ki redno sprožijo odzive, kot so od Adele – Someone like you, Oasis – Wonderwall ali Rahminovov koncert za klavir in orkester št. 2;
zvoki: od šelestenja listov do škripajočih zvokov, ki jih povzročajo nohti na tabli za pisanje;
okus: nekateri močni okusi sprožijo tako kurjo polt kot kožno mrzlico;
filmi: na nekatere vplivajo Hollywodski filmi, medtem ko imajo drugi raje meditativne in mirne filme;
dotik: nežna in čutna masaža deluje skoraj na vsakega človeka.

M. P.