fbpx

Pijete kavo na prazen želodec? Potem se pripravite na te posledice.

Foto: STA

Večina ljudi se zaveda, da pitje kave na tešče ni zdravo. Strokovnjaki razkrivajo, kaj se dogaja v našem telesu, ko zjutraj na tešče spijemo kavo. Prav to je lahko vzrok za različne prebavne težave in povečanje možnosti za nastanek raka.

Najbolj priljubljen napitek na svetu za marsikoga predstavlja nepogrešljiv del jutranje rutine. Čeprav ima pitje kave mnogo pozitivnih učinkov, se ti lahko izničijo, če jo uživate na napačen način oziroma na tešče. Strokovnjaki razkrivajo, da lahko pitje kave na prazen želodec škoduje zdravju, ne glede na to, ali je ta turška, instant ali zmešana z mlekom.

Pitje kave na tešče povečuje izločanje klorovodikove kisline v prebavni sistem, kar lahko negativno vpliva na tiste ljudi, ki bolehajo za gastritisom, saj imajo že tako povišano kislino. To lahko na dolgi rok povzroči tudi kronični gastritis, sindrom razdražljivega črevesja ali refluksno bolezen požiralnika.

Poveča se tveganje za nastanek raka
Prebavne težave, ki se pojavljajo po pitju kave, lahko povzročajo oteženo vsrkavanje beljakovin v telesu. To pa lahko vodi do napenjanja, draženja in vnetja črevesja, kar pa dolgoročno povečuje tveganje za nastanek raka debelega črevesja, ki je najpogostejši rak.

Stres, strah in anksioznost
Pitje kave na splošno povečuje raven stresnega hormona kortizola. Pri pitju kave na prazen želodec se to dogaja še bolj intenzivno, saj ima hrana pomirjujoč učinek na telo, prav tako pa zmanjšuje negativne učinke kave. V najhujšem primeru se pojavijo hude oblike stresa in anksioznost, poroča hrvaški 24 sata.

Nihanje razpoloženja
Kofein vpliva na proizvajanje hormona serotonina, ki je odgovoren za občutke zadovoljstva in sreče. Pomanjkanje tega hormona je glavni vzrok za depresijo in duševne bolezni. Pri posameznikih, ki pijejo kavo na tešče, se spremembe razpoloženja pojavljajo hitreje in pogosteje. Pitje kave večkrat dnevno pa povzroča, da serotonin postane odvisen od zunanjih dejavnikov – in ni več rezultat proizvajanja samega organizma.

N. K.