fbpx

Počitek – nujnost ali luksuz današnjega časa?

Foto: iStock

V današnjem času hitrega tempa, ekonomskih pritiskov in želje po dobičkonosnosti podjetništva se delovni čas zaposlenih različnih branž daljša. Zdi se, kot da se razteza v neskončnost.

Ekonomski strokovnjaki pojasnjujejo, da je podaljševanje delovnega časa posledica potreb po prilagajanju delovne sile povišanim potrebam in zahtevam po produktih in storitvah. Vendar ne gre le za dodatne ure dela v dnevu, ampak za delo ponoči, ob nedeljah, deljen delovnik, dežurstva in podobno. Kaj pa so posledice?

Konflikt med delom in družino
Sedemdnevni ritem je posegel v družinska življenja Slovencev v letu 2001 s sprejemom Pravilnika o obratovalnem času prodajaln. V začetku je na spremenjeni delovni čas pristalo nekaj manjših trgovin, danes pa takorekoč ne najdemo več trgovine, ki bi bila v nedeljo zaprta. Skupaj s tem so se po mnenju mnogih strokovnjakov pričeli slabšati tudi odnosi v slovenskih družinah. Usklajevanje dela in družine je ključen problem za mnoge zaposlene, ki so v želji po omogočanju dostojnega življenja svojim družinam »prisiljeni« v skoraj nehuman delovni čas. Cele dneve preživijo v službah, pogosto tudi ob bornih plačah, otroci pa so v tem času prepuščeni sami sebi in novodobni tehnologiji.

Kdaj pa je čas za počitek?
V preteklosti je veljalo, da je vikend čas za počitek, ukvarjanje z družino in druženje s prijatelji. Ta dvodnevni počitek se je nato skrajšal samo na en dan; kmalu nam je ostala le še nedelja. Psihologi opozarjajo, da je posameznik brez zadostnega počitka na dolgi rok podvržen večjemu tveganju, da oboli za kroničnimi boleznimi. Nezadostna količina spanja in počitka namreč okvari osnovne funkcije v telesu in preprečuje normalno regeneracijo tako telesa kot uma, kar je predpogoj za kakovostno in zdravo življenje.

Je čas za spremembe?
Medtem ko skandinavske države (npr. Švedska) delujejo obratno in prehajajo na skrajšan, 6-urni delovni čas, v slovenskem prostoru ne najdemo niti sledi, ki bi napovedovale spremembe. Nezadovoljstvo slovenskih družin je že več let preslišano, družinske vezi se trgajo, slabša se psihofizično zdravje Slovencev. Čas za preventivno delovanje je že minil. Sedaj smo v fazi kurative, ko moramo pričeti s popravljanjem nastale situacije. Potrebne bi bile mnoge, predvsem politične spremembe, ki bi Slovencem ponovno omogočile dostojen počitek in čas za družino.

A. D.