fbpx

Pod goro kralja Matjaža nastajajo novi gradovi

Foto: STA

Na ravnici Mitnek v Podpeci se je danes na 24. prireditvi Gradovi kralja Matjaža zbralo nekaj več kot 300 udeležencev, ki v 44 ekipah že od dopoldneva gradijo snežne skulpture. Nastajajo snežni gradovi in utrdbe, podobe kralja Matjaža in drugih likov. Gradnja se bo končala ob 16. uri, ko bodo prižgali sveče in bakle, zvečer pa bodo razglasili najlepše.

Kljub visokim temperaturam v minulih dneh je organizatorjem – občini Črna na Koroškem in okrepčevalnici pri Matjaž – uspelo pripraviti prireditev, na kateri je slišati veliko glasbe in videti dobro voljo udeležencev ter obiskovalcev.

Dva velika kupa umetnega snega, ki so ga uspeli pripraviti že pred dobrima dvema tednoma, sta uspešno kljubovala višjim temperaturam, tako da imajo graditelji danes ob sončnem in nekoliko vetrovnem vremenu na voljo obilje materiala za snežne skulpture, snežna kupa pa razveseljujeta tudi številne mlajše obiskovalce prireditve.

Foto: STA

Foto: STA

Dogodek privabi mnogo snežnih graditeljev
Graditelji so vseh starosti, nekateri pa se vračajo v Črno že več let zapored. Skupino Snežni panterji so osnovnošolci sestavili kar v Črni na Koroškem, danes pa se predstavljajo s posebnim gradom na pečini, ki čaka na kralja Matjaža in Alenčico. Že osmo leto so iz Ljubljane v Podpeco prišli člani ekipe Snežni čudaki, ki jih po besedah vodje Nevene v Podpeco vsako leto pripeljeta dobra družba in odlična organizacija.

 

Tradicija je pomembna tudi za občino
Pomembno je, da med sabo sodelujemo, se pogovarjamo in skupaj ustvarjamo, je kot sporočilno vrednost dogodka danes izpostavila županja Črne na Koroške Romana Lesjak, ki meni, da to naši državi manjka. “Če je Mitnek pod Peco tisto mesto, s katerega lahko to sporočimo naprej, se mi zdi to zelo pozitivno,” je dejala županja.

Foto: STA

Foto: STA

Nestrpno pričakujejo, kateri bo imel najlepšega
Že ves dan hkrati z gradnjo skulptur potekajo zabavne predstavitve skupin, prispel je tudi že kralj Matjaža, ki si bo izbral svojo letošnjo Alenčico, po zaključku gradnje nato sledijo glasbeni nastopi in zabavno dogajanje. Ob 18. uri bodo razglasili tri najlepše gradove po izboru kralja Matjaža in strokovne komisije, ki bo ocenjevala le skulpture, tematsko sorodne legendi o kralju Matjažu. Hkrati bodo podelili tudi nagrade za najlepši grad ali snežno skulpturo po izboru občinstva.

Nedeljsko dogajanje v Podpeci je namenjeno najmlajšim, snežne skulpture pa bodo na ravnici Mitnek na ogled, vse dokler bo to dopuščalo vreme.

M. P., STA