fbpx

Podjetje Apple postalo najvrednejše podetje in preseglo vrednost 800 milijard dolarjev

Foto: epa

Visokotehnološko podjetje Apple je po skoku cen na borzah postalo prvo podjetje na svetu, vredno več kot 800 milijard evrov. Drugo najvrednejše podjetje je Alphabet, matično podjetje Googla, in je ocenjeno na 653 milijard dolarjev. Tretji je Microsoft s 532 miljardami dolarjev vrednosti. 

Cena Applove delnice v ameriški borzni hiši Nasdaq je v ponedeljek zrasla na rekordnih 153,70 dolarja, kar s 5,21 milijarde delnic skupno znese več kot 800 milijard dolarjev vrednosti podjetja. Ob zaprtju borze se je cena ustavila pri 153,01 dolarja na delnico, vrednost podjetja pa je tako znašala 797,7 milijarde dolarjev.

Ponedeljkov 2,7-odstotni porast vrednosti delnic Apple je nastopil po objavi za podjetje pozitivne raziskave Briana Whita iz investicijske hiše Drexel Hamilton, ki je predlagal splošno ceno v višini med 185 in 202 dolarjev za delnico. V primeru, da bo podjetju res uspelo doseči mejo 202 dolarja za delnico, bo Apple prekoračil mejo trilijona dolarjev.

Apple je posebno podjetje
Finančnik White je v svoji študiji objavil več dejstev, po katerih je bila vrednost korporacije več let podcenjena zaradi skrbi investitorjev, da bo Apple postal žrtev napačnih odločitev kot številna druga tehnološka podjetja do sedaj. Po njegovem je Apple večkrat dokazal obrambni mehanizem proti različnim razmeram na trgu in hkrati svojo posebno sposobnost razvoja aparatov in programske opreme ter zagotavljanja storitev, ki skupaj odlično funkcionirajo.

C. Š.